Terug

 • 100% natuurlijke voedingssupplementen
 • Op werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • 5 Sterren beoordeling bij Trustpilot

Waarom je een vitamine B12-tekort niet snel opmerkt!

Waarom je een vitamine B12-tekort niet snel opmerkt!

Dit is de reden waarom je een vitamine B12-tekort niet snel opmerkt!

Er zijn verschillende oorzaken van een vitamine B12-tekort: je kunt er te weinig van binnenkrijgen uit je voeding bijvoorbeeld, doordat je (bijna) geen dierlijke producten eet. Veganisten en mensen die een macrobiotisch dieet volgen weten hierdoor dat ze er goed aan doen om dagelijks een vitamine B12 supplement te nemen. Maar je kunt ook een vitamine B12-tekort hebben, zonder dat je het direct merkt. We leggen je uit hoe dit kan.

Wat zijn oorzaken van een vitamine B12-tekort?

De meest bekende oorzaak van een vitamine B12-tekort is dus dat je te weinig vitamine B12 uit voeding binnenkrijgt. Vitamine B12 haal je vooral uit melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.Maar er kunnen nog drie andere oorzaken zijn waardoor je een vitamine B12-tekort hebt: 

Vitamine B12-tekort door een verstoorde opname in het lichaam 

Mensen met een aandoening aan de darmen, kunnen last hebben van een verstoorde opname van vitamine B12. Vitamine B12 wordt in ons lichaam namelijk opgenomen in het laatste deel van de dunne darm (ileum). Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met darmkanker, de ziekte van Crohn en mensen met coeliakie. 

Vitamine B12-tekort door een stofwisselingsziekte

Wanneer in de maag het enzym pepsine ontbreekt door een stofwisselingsziekte, kan vitamine B12 niet goed worden opgenomen. Hoewel vitamine B12 in de dunne darm wordt opgenomen door het lichaam, kunnen problemen in de maag er al voor zorgen dat de vitamine niet bij de dunne darm terecht komt. 

Vitamine B12-tekort door bepaald medicijngebruik 

Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan zorgen voor een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 heeft maagzuur nodig om in de maag vrij te komen en zo in de dunne darm door het lichaam te worden opgenomen. Ook het gebruik van metformine, een medicijn dat wordt gebruikt door diabetes type twee patiënten, zorgt bij langdurig gebruik voor een tekort aan vitamine B12. 

Stichting B12-tekort heeft in dit artikel een overzicht gemaakt van alle medicijnen die een vitamine B2-tekort veroorzaken.

Omdat een vitamine B12-tekort dus in een flink aantal gevallen gepaard gaat met een aandoening, worden de klachten van een vitamine B12-tekort niet altijd als zodanig herkent.   

Wat zijn symptomen van een vitamine B12-tekort? 

Een onderliggende reden voor het laat herkennen van een vitamine B12-tekort is dat de klachten en ook de hevigheid van de klachten per persoon kunnen verschillen. Een vitamine B12-tekort kan zorgen voor een heel scala aan symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Tintelingen
 • Gevoelloze vingers en tenen
 • Spierkrampen
 • Evenwichtsproblemen
 • Geheugenverlies
 • Concentratieproblemen
 • Ontstoken tong
 • Menstruatieklachten
 • Depressiviteit

De één kan bijvoorbeeld alleen last hebben van wat vermoeidheid, waar de ander juist weer psychische klachten ervaart, zoals concentratieproblemen, of hevige klachten zoals depressiviteit. Hierdoor kan een vitamine B12-tekort soms ongemerkt voortduren. Op de lange termijn is dit problematisch voor het goed functioneren van de hersenen en de zenuwen. In het geval van een ernstig vitamine B12-tekort zal een arts moeten behandelen met injectietherapie. 

Supplementen kunnen een oplossing zijn indien je klachten hebt die kunnen duiden op een vitamine B12-tekort en je geen dierlijke producten eet. En doordat vitamine B12 een wateroplosbare vitamine is, plas je een eventueel overschot uit wanneer je lichaam het niet nodig heeft. Let wel: indien je valt onder de categorie mensen die een verstoorde opname van vitamine B12 heeft of een aangeboren stoornis, of wanneer je onder andere metformine gebruikt, dien je een arts te raadplegen voor advies in plaats van zelf aan de slag te gaan met een vitamine B12 supplement. 

100% natuurlijke supplementen

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box