Misschien wel 1 van de minst bekende vitamines, maar zeker niet de minst belangrijke. We hebben het over vitamine K. Over het algemeen hebben we hier geen tekort van in ons lichaam, maar er zijn groepen die wel risico lopen door bijzondere omstandigheden. En onderzoek toont aan dat vitamine K mogelijk ook verband houdt met het risico op hart-en vaatziekten. In dit artikel geven we je alle informatie.

Risicogroepen voor een vitamine K tekort

Vitamine K is belangrijk voor de botstofwisseling en bloedstolling. Een tekort aan vitamine K vergroot om die reden de kans op een hersenbloeding. 

Het lichaam maakt vitamine K zelf aan. En dat is vrij uniek, want andere vitamines kan het lichaam niet zelf aanmaken en moeten we uit onze voeding halen, eventueel aangevuld met supplementen. De aanmaak van vitamine K gebeurt in je darmen. Hier zijn darmbacteriën bij nodig. Een verstoorde darmflora is dan ook de voornaamste reden van een vitamine K tekort. Om deze reden, maar ook vanwege een aantal andere omstandigheden, hebben de volgende groepen meer kans op een vitamine K tekort:

Langdurige antibiotica gebruikers

Vitamine K-tekorten komen voornamelijk voor bij mensen die langdurig antibiotica nemen, omdat antibiotica darmbacteriën vernietigen. Hierdoor kan het lichaam zelf niet voldoende vitamine K aanmaken. 

Het is aan te raden om extra vitamine K te nemen als je langdurig ziek bent en antibiotica gebruikt. Bij deze groep worden vaker bloedingen geconstateerd als gevolg van een vitamine K tekort, dan bij anderen die wel genoeg vitamine K binnen krijgen. Vitamine K is vrijwel in ieder multivitaminecomplex opgenomen. Ons 100% natuurlijke mulitivitaminecomplex van VitaminFit bevat vitamine K uit Rozenbottelextract.

Mensen met chronische maag-darmziekten 

Net als mensen die al lange tijd antibiotica gebruiken, hebben mensen met een chronische aandoening zoals de ziekte van Crohn, last van een sterke verminderde vitamine K aanmaak. De ziekte van Crohn openbaart zich vaak al op jonge leeftijd, tussen 15 en 30 jaar. Een andere chronische darmontsteking is Colitis ulcerosa en ontstaat vaker bij jonge volwassenen en mensen van middelbare leeftijd. 

Voeding rijk aan vitamine K is aan te raden bij mensen met chronische darmontstekingen. 

Baby’s

Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby’s een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen. Dit geldt voor baby’s die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml flesvoeding per dag. 

Let hierbij op het volgende: Aan flesvoeding wordt vaak al vitamine K toegevoegd. Krijgt jouw baby al meer dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan krijgt je kindje voldoende vitamine K binnen. Geef je minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan moet je dus extra vitamine K geven met een supplement.

Baby’s hebben naast vitamine K ook extra vitamine D nodig. In dit artikel schreven we al eerder hoelang vitamine K en D nodig zijn bij baby’s.

Vitamine K en hart-en vaatziekten

In de afgelopen jaren is regelmatig onderzoek gedaan naar de rol van vitamine K bij hart-en vaatziekten. Hoewel vitamine K vooral bekend staat om zijn rol bij de bloedstolling en de botten, zijn er ook aanwijzingen dat het een rol speelt bij de bloedvaten. Het lijkt erop dat vitamine K kan helpen de bloedvaten soepel te houden. En soepele bloedvaten zorgen ervoor dat je minder kans loopt op een hartinfarct.

Hart- en vaatziekten staan in de toplijst van ziekten in Nederland. Een normale bloeddruk en cholesterol en een goede bloedcirculatie zorgen voor gezonde hart- en bloedvaten. Bekijk hier onze producten die hierbij ondersteuning kunnen bieden.

VitaminFit

Bij VitaminFit bieden we voedingssupplementen voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Al onze producten zijn 100% natuurlijk. Zij bevatten dus geen kunstmatige toevoegingen. 

100% natuurlijke supplementen

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen