Veel Nederlanders hebben last van een vitamine D-tekort en niet alleen in de winter, zoals weleens wordt gedacht. We komen over het algemeen, winter en zomer, onvoldoende buiten om genoeg vitamine D aan te maken uit zonlicht en we eten als Nederlanders weinig vette vis; de grootste bron van vitamine D3 in onze voeding. En vitamine D is één van de belangrijkste vitamines voor je weerstand!

In dit artikel lees je:

  • waarom vitamine D zo belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid;
  • hoe je aan voldoende vitamine D komt;
  • of jij of een ander gezinslid risico loopt op een vitamine D- tekort;
  • de symptomen van een vitamine D-tekort en lange termijn gevolgen;
  • wat je kunt doen om een vitamine D- tekort te voorkomen of op te lossen.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D ondersteunt de weerstand en helpt je botten en tanden sterk te houden. Mensen die regelmatig vitamine D supplementen nemen lopen minder snel kans op een verkoudheid, griep of luchtweginfectie. Ook speelt vitamine D een belangrijke rol bij je stemming en is het belangrijk voor hart- en bloedvaten. 

Omdat vitamine D bijdraagt aan een sterk skelet is de vitamine ook heel belangrijk voor baby’s en kinderen waarbij de botten nog in ontwikkeling zijn en ouderen die juist last krijgen van minder sterke botten.

Hoe kom je aan vitamine D?

Op twee manieren: uit zonlicht en uit voeding. Dit is vrij uniek, want de meeste vitamines halen we alleen uit voeding en vullen we aan met supplementen. Alleen vitamine D en K zijn vitamines die het lichaam ook zelf kan aanmaken. Door zonlicht op te nemen via de huid maakt ons lichaam voor een deel zelf vitamine D aan. 

Vitamine D in voeding- vitamine D2 en D3

Een belangrijke bron naast zonlicht is dus onze voeding. Uit ons eten halen we zowel vitamine D2 (ergocalciferol) als vitamine D3 (cholecalciferol). 

Vitamine D2 vind je in plantaardige producten. D3 noemen we ook wel de dierlijke variant, omdat je deze uit dierlijke producten haalt. Het lichaam verwerkt vitamine D3 beter dan D2. 

Vitamine D3 zit met name in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Maar ook in andere dierlijke producten zoals melk en eieren. Soms wordt het ook aan bakboter toegevoegd. Eet je weinig vette vis (minder dan de aanbevolen 1 keer per week), of eet je zelfs veganistisch, dan kun je er vanuit gaan dat je extra vitamine D nodig hebt.

Zonlicht 

Zonlicht is dus de tweede bron van vitamine D en specifiek van vitamine D3. Als de zon weinig schijnt, zoals vaak het geval is in de herfst en winter in Nederland, kan jouw lichaam veel minder vitamine D aanmaken. In de winter komt een vitamine D-tekort dan ook vaker voor. Veel mensen weten niet dat verkoudheid en griep in de winterperiode zo vaak voorkomt, doordat een lagere vitamine D waarde onze weerstand aantast.

Maar ook als je in de zomermaanden niet voldoende buiten komt wanneer dat zonnetje wél schijnt, kun je nog steeds een tekort opbouwen. Ons lichaam slaat de vitamine D, die je meer en makkelijker op doet in de zomer, op om zo de wintermaanden te overbruggen. Werk je bijvoorbeeld op een kantoor? Eet je jouw lunch iedere dag in de kantine, in plaats van tijdens een wandeling buiten? Ga eens na hoe jij aan voldoende vitamine D komt. 

Probeer iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan, het liefst tussen 11 uur s’ochtends en 3 uur s’middags. Dat wist je waarschijnlijk al, maar het ook echt doen vinden veel mensen lastig. Let dan ook op dat je jouw handen en gezicht onbedekt laat, zodat je huid het zonlicht kan opnemen en je lichaam vitamine D kan aanmaken.

Kortom: Je kunt al concluderen dat je vitamine D tekort komt als je weinig vette vis eet en/of te weinig buiten komt. In dat geval geldt dat je aanvullende vitamine D kunt gebruiken in de vorm van een supplement. Hoeveel je nodig hebt, lees je hieronder.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Het verschilt per leeftijdsgroep hoeveel extra vitamine D je uit een supplement nodig hebt. Voor alle verschillende vitamines adviseert de Gezondheidsraad een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor kinderen en volwassenen. Wanneer er specifieke groepen zijn die beter meer of minder van een vitaminesupplement kunnen nemen, geven zij hiervoor een apart suppletie advies. Zo ook bij vitamine D.

Extra vitamine D tijdens de zwangerschap, voor kinderen en ouderen

Kinderen 0-4 jaar : 10 microgram per dag 

Voor de meeste vitamines geldt dat kinderen ongeveer 50% minder nodig hebben dan volwassenen. Daarom zijn er speciale vitamines voor kinderen die de juiste dosering voor deze doelgroep bevat. Maar bij vitamine D is de behoefte bij kinderen dus erg hoog: even hoog als die van een volwassen man of vrouw! De huid van een jong kind kan namelijk nog niet voldoende vitamine D uit zonlicht opnemen. 

Het is belangrijk al te starten met een vitamine D supplement als jouw baby 8 dagen oud is. Kies voor een natuurlijke variant, omdat een synthetische vitamine D niet altijd veilig is voor baby’s.

Volwassenen : 10 microgram per dag

Volwassenen die weinig vette vis eten en niet dagelijks 15-30 minuten in de zon doorbrengen, kunnen allemaal 10 mg extra vitamine D per dag gebruiken. Dit geldt ook voor volwassenen met een getinte of donkere huid: zij kunnen onvoldoende vitamine D uit zonlicht opnemen via de huid. Voor mannen en vrouwen is de ADH vitamine D gelijk. 

Bij zwangere vrouwen wordt ook altijd extra vitamine D voorgeschreven, vanwege de relatie met calcium. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen. Calcium is belangrijk tijdens de zwangerschap, zowel voor jezelf als moeder, maar ook voor je kindje, voor sterke botten.

Mensen van 70 jaar en ouder: 20 microgram per dag

Ouderen hebben zelfs een vitamine D behoefte die 2x zo hoog ligt als bij volwassenen! Dit komt omdat naarmate we ouder worden we vitamine D minder goed kunnen opnemen via de huid in het zonlicht.

Bron: Gezondheidsraad

Voor het gebruik van supplementen is een ook een veilige bovengrens bepaald. Je kunt dus wel iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag gebruiken, maar voor je gezondheid moet je wel binnen binnen de veilig gestelde bovengrens blijven.

Voor kinderen tot 11 jaar is de bovengrens 50 mg per dag, voor volwassenen 100 mg per dag. Deze bovengrens is bepaald om een te hoge inname te voorkomen. Een te hoge inname van vitamine D kan namelijk leiden tot een te hoog calciumniveau in het bloed of de urine, wat kan leiden tot nierstenen. 

Let erop dat je vitamine D bij de maaltijd inneemt, omdat vitamine oplost zo beter wordt opgenomen in je lichaam.

Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?

Een vitamine D-deficiëntie kan ontstaan doordat je te weinig vitamine D inneemt, maar er zijn ook mensen waarbij het lichaam de vitamine niet goed opneemt. Je kunt jouw vitamine D waarde laten controleren bij je huisarts via een bloedprik.

Vitamine D waarde

Wanneer in het lichaam een te kleine voorraad van vitamine D aanwezig is, dus bij een lage vitamine D waarde, spreken we van een vitamine D-deficiëntie. De Gezondheidsraad stelt dat een vitamine D-spiegel lager dan 30 nmol per literschadelijk kan zijn voor het skelet. Vitamine D speelt namelijk een rol in het behoud van sterke botten, tanden en soepele spieren. Een vitamine D waarde van 80 nmol per liter is optimaal.

Symptomen van een tekort

Voel je je weinig energiek of zelfs lusteloos, heb je last van krampen of spiertrillingen en spierpijn? Dit kunnen tekenen zijn van een vitamine D-tekort.

Je kunt een tekort vaak herkennen aan een aantal lichamelijke symptomen. Vitamine D zorgt in het lichaam voor sterke botten en tanden en een goede werking van de spieren. Heb je een tekort aan deze vitamine, dan merk je dat dus mogelijk aan deze delen van het lichaam. Je kunt een vitamine D-tekort dan herkennen aan:

  • Weinig energie
  • Verlaagde weerstand
  • Lusteloosheid
  • Spierpijn of pijn in de gewrichten
  • Zwakke spieren
  • Krampen en spiertrillingen
  • Bloedend of pijnlijk tandvlees

Let ook goed op de symptomen van een vitamine D-tekort bij jouw kids. Een tekort aan vitamine D kan bij hen op lange termijn onder andere leiden tot rachitis: een botaandoening die misvormingen en kleine breuken in het bot kan veroorzaken.

Naast lichamelijke symptomen is van vitamine D ook bekend dat het kan zorgen voor mentale klachten. Angstklachten en hyperventilatie komen voor bij mensen die een tekort hebben aan vitamine D, maar ook neerslachtigheid en depressie.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-deficiëntie?

Bovengenoemde symptomen van een vitamine D-tekort ontstaan natuurlijk niet allemaal direct. Anders gezegd: bij een klein tekort aan vitamine D zijn de klachten minder hevig dan bij een chronisch tekort. 

Een voorbeeld:

Je hebt al een tijdje minder energie. Je staat minder makkelijk op s’ochtends dan normaal en je bent sneller vermoeid. Omdat je denkt dat het vanzelf wel weer overgaat, wat in sommige gevallen ook prima zo kan zijn, besluit je er niets mee te doen. Na een paar maanden begin je te merken dat het opstaan nog moeilijker wordt, omdat je maar weinig zin hebt in de dag. Je voelt je neerslachtig, maar je kunt niet goed aanwijzen waar het door komt. 

En zo verergeren de klachten met de tijd als je jouw vitamine D-tekort niet aanvult. Depressie is misschien wel het meest heftige gevolg van een ernstig vitamine D-tekort. Maar bedenk ook wat een tekort doet voor je weerstand en voor je botten.

Botontkalking, griep en depressie

Vitamine D is nodig voor de darmen om calcium uit de voeding op te nemen. Vitamine D en calcium hebben elkaar dus nodig. Heb je een vitamine D-deficiëntie, dan ontwikkel je daarmee dus ook een calciumtekort. Een tekort aan calcium levert je weer nieuwe problemen op, zoals vermoeidheid, tintelingen in je vingers en/of tenen, maar ook een verhoogd risico op botontkalking op latere leeftijd. De officiële naam voor botontkalking is osteoporose. Botontkalking kan niet worden genezen.

Zeker veganisten lopen een risico om onvoldoende calcium binnen te krijgen, doordat zij geen zuivel eten. Met een vitamine D-tekort wordt dit risico dus nog verder verhoogd. Naast een vitamine D supplement is het voor deze groep dus aan te raden om deze in combinatie met een calcium supplement te nemen.

Vitamine D is één van de belangrijke vitamines voor je weerstand. En misschien zelfs wel de belangrijkste, want bij een klein tekort aan vitamine D ben je al meer vatbaar voor verkoudheid en griep. Je weerstand is het resultaat van je immuunsysteem: het systeem in je lichaam dat bacteriën en virussen buiten de deur houdt. 

Andere belangrijke vitamines voor je weerstand zijn vitamine A, B6, B11, B12, C en E. 

Naast lichamelijke ongemakken, heeft een lage vitamine D waarde ook een mentale invloed. Wanneer je vitamine D-deficiënt bent kun je klachten ontwikkelen van neerslachtigheid en zelfs van een depressie

Het begint vaak met je lusteloos voelen: je hebt weinig zin en energie om iets te gaan doen waar je normaal gesproken wel plezier uit haalt. Als dit gevoel langer dan 2 weken aanhoudt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Of je een vitamine D-deficiëntie hebt, kan de huisarts met een simpele bloedtest vaststellen. Je krijgt dan advies hoe je dit met supplementen weer kunt aanvullen.

zwangere vrouw met kind

Risicogroepen

Wie lopen er nu het meeste risico op een vitamine D-tekort? Dit zijn mensen die via de huid onvoldoende vitamine D kunnen opnemen uit zonlicht. Dit zijn kleine kinderen (0-4 jaar), senioren (70 jaar en ouder), mensen met een getinte of donkere huidskleur en mensen die bedekkende kleding dragen.

Er zijn ook een paar groepen die om een andere reden baat kunnen hebben bij het nemen van een vitamine D supplement. Dit zijn zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang.

Ook wanneer je vette vis eet tijdens de zwangerschap en voldoende zonlicht binnen krijgt, heb je 10mg extra vitamine D nodig uit een supplement. Jouw ongeboren kindje is namelijk voor zijn vitamine D voorziening helemaal afhankelijk van jou. Als jij een vitamine D-tekort hebt, heeft jouw kindje dit straks bij de geboorte ook.

Na de overgang maakt het vrouwelijk lichaam minder oestrogeen aan. Je kunt hierdoor last krijgen van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij onze stemming, waardoor vrouwen in de overgang extra vitamine D kunnen gebruiken. De behoefte ligt overigens niet hoger dan bij een andere volwassen vrouwen (19-69 jaar oud), maar vitamine D kan voor hen wel extra prettig zijn in verband met de stemmingsklachten. 

Vitamine D druppels van VitaminFit

Bij VitaminFit vind je verschillende supplementen met vitamine D: een speciaal ontwikkelde vitamine D3 voor baby’s en kinderen en voor volwassenen. Ook vind je vitamine D3 in de multivitamine kids+D3, vitamine K2+D3 voor volwassenen en in de vitamine K+D druppels voor baby’s

 

Waarom druppels? Druppels worden direct en goed opgenomen door het lichaam. Daarbij hebben onze druppels geen onnodige kunstmatige vulstoffen nodig (die bij tabletten vaak wel nodig zijn). Onze druppels zijn dan ook 100% natuurlijk! 

Bekijk hier ons hele assortiment natuurlijke vitaminedruppels

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen