Vitamine D nemen we waarschijnlijk allemaal dagelijks in. Verstandig, want je lichaam heeft deze vitamine ook echt iedere dag nodig, dus niet alleen in de donkere wintermaanden. En als je die vitamines neemt, wil je er natuurlijk ook het beste uit halen voor je gezondheid. Op welk moment van de dag je vitamine D inneemt is dan ook belangrijk. Daarbij geven we je nog 3 extra tips bij het gebruik van vitamine D om je te helpen het beste uit je suppletie te halen.

Tip 1: neem vitamine D in bij de maaltijd voor een goede opname

De 14 verschillende vitamines die we kennen zijn verdeeld in wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines. Vitamine D valt onder deze laatste categorie. Wat betekent vetoplosbaar of wateroplosbaar? Elke stof lost op in water of in olie (vet). Een andere manier is er niet. Vitamine D lost dus op in olie en zo neemt het lichaam de vitamine op. 

Vitamine D, net als de andere vetoplosbare vitamines A, E en K, neem je daarom het beste in bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op die manier kan het lichaam de vitamine vervolgens uit het vet in de voeding opnemen. 

Je kunt zelf kiezen of je dit bij het ontbijt, de lunch of het avondeten doet. Bij iedere maaltijd gebruik je namelijk wel een beetje vet. Of het nu een kom yoghurt is voor het ontbijt, een boterham met kaas voor de lunch of een pasta met rode saus in de avond. Wel is het handig een vast moment te kiezen, maar dat is puur zodat het een gewoonte wordt en je jouw dagelijkse dosis vitamine D niet vergeet.

Andere tips bij vitamine D inname

Naast vitamine D bij de maaltijd nemen voor een goede opname, kun je nog een paar dingen doen om de opname van vitamine D  te bevorderen en de opname van andere voedingsstoffen te bevorderen waar vitamine D relatie mee houdt. Hier komen de 3 belangrijkste tips:

Tip 2: kies voor vitamine D druppels voor een snellere opname

Supplementen zijn er in verschillende vormen: capsules, druppels, tabletten. Vitamine druppels kunnen direct na inname via de mond worden opgenomen. In tegenstelling tot vitamines in pilvorm die eerst de maag en darmen moeten bereiken. Dat komt omdat deze stoffen zijn “ingepakt” in het tablet. Dit is dus een verschil tussen vloeibare vitamines en vitamines in pilvorm

Druppels zijn daarbij ook prettig als je moeite hebt met supplementen innemen. Puur op een lepel of gemengd door een kommetje yoghurt. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, mengen vitamine D druppels lastiger door een glas water, maar je kunt ze wel mengen in een glas met een troebele drank zoals appelsap of drinkyoghurt. 

Heb je nog vitamine D tabletten of capsules in huis en wil je die eerst opmaken? Capsules kun je eventueel doorknippen en door het eten strooien als je moeite hebt met slikken. Bij een tablet kan dit niet altijd, omdat het in sommige gevallen de werking vermindert. In het geval van een tablet helpt het om bij het innemen je hoofd voorover te buigen bij het doorslikken. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar het zorgt ervoor dat je geen lucht mee slikt, waardoor het makkelijker wordt.

Tip 3: gebruik vitamine D in combinatie met calcium voor een betere calciumopname

Ook tussen vitamines en mineralen zijn wisselwerkingen bekend. Zo heeft vitamine D een positieve invloed op de opname van calcium (kalk). Calcium helpt tegen botontkalking. Zwangere vrouwen en ouderen hebben hierdoor extra calcium nodig. Neem je een calcium supplement, gebruik er dan een vitamine D naast om de opname te bevorderen.

In onze shop vind je meer productinformatie over onze vitamine D druppels en calcium capsules.

Tip 4: vergeet magnesium niet als het om vitamine D gaat

Ook magnesium en vitamine D houden met elkaar verband. Magnesium, in hoge dosering, is nodig om het lichaam te helpen vitamine D om te zetten. Je wilt dus een magnesiumtekort voorkomen. Gebruik je ook calcium, dan moet je extra oppassen voor een tekort: calcium remt de opname van magnesium.

Verder lezen: vitamine D-tekort: hoe je voldoende vitamine D neemt en een tekort snel kunt herkennen.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen