Je denkt misschien dat je met een multivitamine meteen alle juiste vitamines binnenkrijgt en in de juiste hoeveelheid. Maar dat is niet altijd het geval. Hoe kan het ook, want niet iedereen heeft dezelfde vitaminebehoefte.

Een standaard multivitamine

Heb jij het etiket van een multivitaminesupplement wel eens goed gelezen? Over het algemeen vind je hierin de volgende vitamines terug:

  • Vitamine A
  • B-vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9, B11 en B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Dit zijn alle vitamines die we nodig hebben, uit onze voeding, en waar nodig aangevuld met voedingssupplementen. Naast vitamines bevat een multivitamine vaak ook mineralen en spoorelementen. Dit zijn voedingsstoffen die in kleinere hoeveelheid in onze voeding aanwezig zijn. Dit zijn er nogal wat; in een multivitamine complex vind je vaak alleen de essentiële varianten, waaronder calcium, koper, ijzer, mangaan, magnesium en zink. Essentiële mineralen en spoorelementen zijn degene die onmisbaar zijn.

Vitamine D in een standaard multivitamine niet altijd voldoende 

Nu is er 1 vitamine waar we in Nederland massaal tekort aan hebben: vitamine D. Een tekort kan leiden tot een verminderde weerstand en in ernstige gevallen tot een depressie. Vitamine nemen we namelijk hoofdzakelijk op uit zonlicht. Tsja, en daar hebben we helaas met ons Nederlandse klimaat niet altijd genoeg van. Voor een kleiner deel halen van vitamine D ook uit voeding: uit vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines. Uit voeding wordt vitamine D ongeveer voor 80% opgenomen.

Lees ook: Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?

Aanbevolen wordt om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken uit een supplement om een tekort te voorkomen. De meeste multivitamines bevatten dan ook deze 10 mcg per dosering. Maar soms mag dat wel iets meer zijn. Bijvoorbeeld tijdens de winter, als je zwanger wilt worden, of op een bepaalde leeftijd. Mensen van 70 jaar en ouder hebben bijvoorbeeld maar liefst 20 mcg per dag nodig.

Je moet ook opletten dat je niet teveel vitamine D neemt: bij een langdurige hoge inname kun je klachten krijgen en kan het schade aan de nieren toebrengen. De Gezondheidsraad houdt een veilig bovengrens aan voor het gebruik van vitamine D. Zolang je niet dagelijks boven deze grens gaat, ontstaan er niet direct problemen. Deze bovengrens verschilt per leeftijdsgroep: voor baby’s van 0-6 maanden is deze 25 mcg, baby’s van 7 maanden tot een jaar kunnen tot 35 mcg gebruiken en vanaf 1 jaar is dit zelfs 50 mcg. Als volwassene kun je zelfs tot 100 mcg gaan. 

Je kunt dus wel naast jouw standaard multivitamine losse vitamine D3 druppels voor volwassenen nemen als je wat meer kunt gebruiken dan 10 mcg. Met druppels doseer je de hoeveelheid namelijk heel gemakkelijk. 

ADH, RI en AI

Nog even terug naar dat etiket van jouw multivitamine. Je ziet hier achter de verschillende voedingsstoffen een hoeveelheid staan en hoeveel dit is in vergelijking met wat dagelijks aanbevolen is, de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). In plaats van een ADH staat er ook weleens een RI (Referentie Inname) , dit betekent hetzelfde. Als derde afkorting kom je ook wel eens AI tegen, dit staat voor Adequate Inname. De Gezondheidsraad, die adviseert over het veilig gebruik van voedingssupplementen, geeft een AI af als er geen ADH kan worden vastgesteld. De AI is dan een veilige ondergrens die door iedereen te gebruiken is voor wie het advies geldt.

Je begrijpt al, zo’n ADH/ RI of AI wordt gebruikt als een gemiddelde voor hele bevolkingsgroepen. Het houdt dus geen rekening met individuele behoeften en dat kan ook niet. Wel zijn er bijvoorbeeld multivitamines speciaal voor kinderen en voor zwangere vrouwen. Omdat zij een andere vitaminebehoefte hebben dan andere groepen. Zo hebben baby’s tot 3 maanden oud meer dan 2x zoveel vitamine K nodig dan een volwassen man of vrouw. En zwangere vrouwen hebben iets meer vitamine A, B11, C en K nodig dan niet- zwangere vrouwen van hun leeftijd. 

Kies vitamines die passen bij jouw behoeften

We zeiden het al eerder in dit artikel: ga niet zomaar zelf de dosering verhogen van jouw multivitamine verhogen, dus ook niet als je zwanger bent, omdat er bijvoorbeeld niet voldoende vitamine K in zit. Je kunt namelijk ook teveel vitamines binnenkrijgen wat kan zorgen voor bijwerkingen of zelfs schade kan aanrichten in het lichaam. Ook voor kinderen geldt, gebruik altijd een speciaal ontwikkelde kindervitamine. Zo hebben we bij VitaminFit een speciale multivitamine voor kids met extra vitamine D3 ontwikkeld. In druppelvorm, zodat de vitamines makkelijk in te nemen zijn voor kleine kinderen.

Lees ook: Wat is de beste multivitamine als je zwanger bent?

Met volledige informatie over het gebruik, de werking en de benodigde dosering van voedingssupplementen, helpen we jou om de juiste keuze te maken. Hier hebben we een online chat voor ingericht, zodat we al jouw vragen, direct en persoonlijk kunnen beantwoorden.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen