Je humeur is voor een groot deel afhankelijk van je energieniveau. Je voelt je vrolijk als je meer energie hebt. Heb je vaak weinig energie en voel je je regelmatig futloos? Dat is vervelend, maar er is gelukkig wat aan te doen! Deze 6 tips helpen je energieniveau gemakkelijk op te krikken.

Redenen van een energietekort

Energiedips kunnen je dag flink verpesten. Je productiviteit neemt af, je motivatie verdwijnt en je wordt er misschien zelfs chagrijnig van. Heb jij enig idee waar je energietekort vandaan komt? Het kan verschillende oorzaken hebben. Ook een combinatie van onderstaande is mogelijk.

  • Te weinig slaap of slaap van slechte kwaliteit
  • Te weinig beweging
  • Te veel koffie, alcohol of suikerhoudende voeding
  • Te weinig water
  • Teveel stress
  • Te weinig vitamines of ijzer

Denk jij regelmatig “waarom ben ik zo moe?” Of “hoe krijg ik meer energie?” Onderstaande tips kunnen je helpen je energielevel een boost te geven waardoor je opgewekter, vrolijker en vol motivatie aan de dag begint.

Tips voor meer energie

1. Sla je kopje koffie in de ochtend over

Ja, je leest het goed! Nederlanders zijn kampioen koffiedrinken. In geen enkel land ter wereld drinkt men zoveel kopjes koffie per dag; gemiddeld 2,4 koffietjes. Koffie is heerlijk, maar zodra we afhankelijk worden van de cafeïne gaat het mis. Je hebt dan cafeïne nodig voor energie en na die energiepiek ontstaat meteen een flink dal. Je energie is ver te zoeken.

Daarom is ons advies om je dagelijkse kopje koffie in de ochtend over te slaan. Je bent daardoor niet meer afhankelijk van de cafeïne, maar begint meteen fris aan de dag.

2. Begin de dag met beweging

Als jij vaak ’s avonds je sportkleding aantrekt, is het een goed idee om je sportmoment naar de ochtend te verplaatsen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die ’s ochtends sporten meer energie hebben gedurende de rest van de dag. Of dat nu een uur knallen in de sportschool is, een half uurtje wandelen of een korte HIIT work-out vanuit huis, dat maakt niet uit. Alle beweging schudt je wakker en geeft je energie. Ook maakt het je creatiever en verlaagt het stress. Vergeet niet na de work-out voldoende te eten om je energiebehoefte aan te vullen.

3. Vul je vitamines aan

Als je na je ochtend work-out je ontbijt neemt, kijk dan eens naar de vitamines die je binnenkrijgt. Verschillende vitamines en mineralen dragen bij aan het verminderen van je vermoeidheid, het opkrikken van je fitheid en zorgen ervoor dat je meer energie krijgt. Vitamines B2, B3, B5, B6, B12 en C zijn daarvoor nodig. Dat zijn er een hele hoop en daarom is een gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met supplementen, zo belangrijk.

Met een druk leven schiet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit er wel eens bij in. Bij VitaminFit bieden wij alles wat nodig is om je vitaminehuishouding op peil te houden. Bekijk op deze pagina welke vitamines bijdragen aan energie.

4. Frisse lucht doet wonderen

Je kent het gevoel vast: je zit al de hele dag binnen en je begint je loom en futloos te voelen. En wanneer je even een rondje buiten hebt gelopen is je dipje verdwenen! Meestal is een half uurtje al voldoende.

Zeker in de koude wintermaanden is het lekker om letterlijk even een frisse neus te halen. Maar weet ook dat een energietekort ook het gevolg kan zijn van een vitamine D-tekort. In de winter maken we minder vitamine D aan uit zonlicht. Zodra het lente wordt helpt een wandeling buiten dus dubbel en dwars mee aan een energie boost. In de wintermaanden kan wat extra vitamine D in de vorm van een supplement helpen om een tekort te voorkomen.

5. Mediteren voor nieuwe energie

Stress is een van de grootste oorzaken van een energietekort. Vaak zijn we ons niet bewust van de stress die ons lichaam ervaart, maar voelen we ons wel vaak mee en uitgeblust. Stress is dan vaak ongemerkt de boosdoener.

Om stress de baas te worden, is een dagelijks rustmoment een aanrader. Zelfs met vijf minuten kun je al veel bereiken. Probeer een dagelijks meditatiemoment, bijvoorbeeld met de app Headspace, onderdeel te maken van jouw routine. Het verlicht stress en zorgt daardoor voor lekker veel energie.

6. Neem wat vaker pauze

Tip nummer 4 sluit aan op het vorige aandachtspunt. Neem wat vaker pauze om je lichaam rust te geven. We gaan over het algemeen maar door, door en door. Er ligt altijd wel iets op je te wachten; de was, een appje of die berg met werk waar je tegenop ziet. Toch is het belangrijk om dat soms links te laten liggen. Even tien minuten voor jezelf, doen waar jij zin in hebt. Heel eerlijk, hoe vaak doe jij dat? Het verlaagt je stressniveau meteen en je zult merken dat je energieniveau daarna meteen piekt. Gewoon doen dus!

Hopelijk heb je iets aan deze tips en houd jij zo niet alleen je energie maar ook je algehele gesteldheid op peil.

multivitamine met D3

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen