Ben je zwanger en wil je een multivitamine nemen voor je gezondheid en die van je ongeboren kindje? Er is veel op de markt, de kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen we je uit op welke vitamines je moet letten en wat de beste keuze is voor een multivitamine tijdens je zwangerschap!

Zwanger - waar moet ik op letten bij een multivitamine?

Van twee vitamines is het aanbevolen om in ieder geval extra te nemen tijdens je zwangerschap: foliumzuur, ofwel vitamine B11, en vitamine D. Om deze vitamines binnen te krijgen, heb je dus niet perse een multivitamine nodig die alle 13 vitamines (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E en K) bevat, tenzij je een andere vitaminebehoefte hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je extra vitamine B12 nodig hebt, omdat je veganistisch eet en/of dat je lichaam om extra vitamine C vraagt, omdat je last hebt van een verminderde weerstand. 

Kies je er voor om een multivitamine te gebruiken tijdens je zwangerschap, let dan op de aanwezigheid en hoeveelheid van de vitamines A, B11 en D.

Vitamine A

Sommigen zullen nog steeds zeggen dat je beter geen supplement met vitamine A kunt nemen als je zwanger bent en dus ook geen multivitamine. Bij zwangere vrouwen verhoogt te veel vitamine A namelijk de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. Maar degenen die goed geïnformeerd zijn, weten dat een supplement met vitamine A in de vorm van bètacaroteen wel prima kan. Bètacaroteen wordt namelijk door ons lichaam omgezet in vitamine A, maar alleen wanneer en hoeveel het lichaam dat nodig heeft. 

Voor zwangere vrouwen geldt dat zij niet meer dan 800 mg vitamine A per dag binnen mogen krijgen. Te weinig vitamine A kan echter ook tot problemen leiden: een verminderde weerstand, huidproblemen en een verminderd gebit. Je hebt vitamine A dus wel degelijk nodig. Wanneer je uit voorzorg een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen neemt, weet je zeker dat jouw multivitamine niet teveel vitamine A bevat. Wil je een multivitamine die alleen bètacaroteen bevat, dan is debeste keuze een 100% plantaardige multivitamine. 

Vitamine B11 / foliumzuur

Wanneer je zwanger bent, krijgt je lichaam niet voldoende foliumzuur binnen uit voeding. Daarom is het advies om tijdens je zwangerschap elke dag 400 microgram foliumzuur (bijvoorbeeld foliumzuur druppels) te slikken tot aan de eerste 10 weken. Hiermee verklein je het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij je ongeboren kindje. Kijk dus goed op het etiket van de multivitamine die je wilt aanschaffen of deze voldoende foliumzuur bevat. 

Vitamine D

Tijdens je zwangerschap is het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen in de vorm van een supplement. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium uit je voeding en daarmee voor de opbouw en instandhouding van stevige botten. Dit is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Niet alle multivitamines bevatten voldoende vitamine D. Let hier dus op bij jouw keuze, zodat je eventueel nog een losse vitamine D kunt slikken.

Kunstmatige zoetstoffen

De beste multivitamine als je zwanger bent is als laatste een multi die geenkunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, bevat. Uit onderzoek zijn wisselende resultaten bekend over de veiligheid van dergelijke zoetstoffen tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen natuurlijke en synthetische vitamines.

multivitamine zwangerschap

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen