Vitamine C is de meest bekende vitamine voor je weerstand. En een goede weerstand zorgt voor een kleinere kans op griep. Ook voor jouw kleintje is dit belangrijk, zeker wanneer het naar de opvang gaat waar verkoudheid en griep makkelijk verspreiden. Hoeveel vitamine C is dan aanbevolen voor jouw baby?

Waarom vitamine C?

In ons lichaam zorgt vitamine C ervoor dat ziekmakende bacteriën en virussen vernietigd worden. Dit doet het door de aanmaak van witte bloedcellen te stimuleren. Daarnaast werkt vitamine C ook ontstekingsremmend. Een belangrijke vitamine dus om te nemen in periodes waarin griep en verkoudheid heersen. 

Naast dat vitamine C zorgt voor een goed afweersysteem is het ook belangrijk voor de vorming van bindweefsel: het weefsel dat onze organen beschermt. De derde functie van vitamine C is dat deze vitamine ervoor zorgt dat de opname van ijzer in het lichaam wordt bevordert.

Zeker onder jonge kinderen komt een ijzertekort nogal eens voor. Kinderen hebben voldoende ijzer nodig voor een goede ontwikkeling van hun denkvermogen en spiercoördinatie. Vitamine C is dus eigenlijk, ook voor kinderen en baby’s, een belangrijke vitamine voor iedere dag.

Hoeveel vitamine C?

Er is door de gezondheidsraad geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor vitamine C voor baby’s van 0 tot 5 maanden. Vanaf 6 maanden tot een jaar wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat jouw kindje in ieder geval 20 milligram (mg) vitamine C per dag binnen krijgt. 

Wanneer je kindje teveel vitamine C binnenkrijgt, wordt dit uitgescheiden via de urine. Dit komt omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is die het lichaam niet opslaat. Tegelijkertijd betekent dit laatste dus ook dat vitamine C in het lichaam iedere dag weer opnieuw moet worden aangevuld.

Een overschot aan vitamine C is overigens niet direct gevaarlijk: alleen misselijkheid en diarree zijn klachten die worden gekoppeld aan teveel vitamine C. Uit voeding krijg je niet snel te veel binnen, maar houd je dus wel goed aan de dosering op het etiket van een vitamine C supplement.

Naast dat vitamine C belangrijk is, hebben baby's elke dag extra vitamine D en K nodig.

Waar zit vitamine C in?

Verschillende soorten groenten, fruit en aardappel zijn voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine C. Let wel op: door verhitting en met name door te lang koken, gaat vitamine C verloren in voeding. Wanneer je de producten eet op het moment dat zij het meest rijp zijn, is het vitamine C-gehalte op zijn best. 

Staan bovenstaande producten niet iedere dag op het menu? Geef je baby dan voldoende vitamine C met een supplement. Met vitamine C druppels voor kind & baby meng je de vitamine makkelijk door de flesvoeding of het drinken, door het fruithapje of door een kommetje yoghurt.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen