Gebruik je zelf een multivitamine en zoek je nu een geschikte multivitamine voor jouw kind(eren)? We zetten in dit artikel de belangrijkste overwegingen bij de aankoop voor je op een rij. Te beginnen met waarom een multivitamine überhaupt belangrijk is voor kinderen tot waarom je moet letten op de hoeveelheid vitamine A en B11 in een multivitamine en andere belangrijke voorwaarden voor een goede multivitamine voor kinderen.

Waarom multivitamine voor kinderen?

Een multivitamine supplement is een makkelijke manier om je kindje meteen een groot deel van de 13 vitamines te geven die het nodig heeft. Dit doe je vooral wanneer je kindje wel wat extra’s kan gebruiken, omdat het niet goed of niet voldoende eet. Vitamines worden niet aangemaakt in het lichaam (met uitzondering van vitamine D en een klein beetje vitamine K) en je kindje is dus afhankelijk van de hoeveelheid die binnenkomt via voeding. 

Een veelgehoorde reden om kinderen geen multivitamine supplement te geven, is dat sommige multivitamines meer vitamine A en vitamine B11 (foliumzuur) bevatten dan wat dagelijks is aanbevolen. Het kan schadelijk zijn om teveel vitamine A binnen te krijgen: kinderen kunnen er een vergiftiging van krijgen.

Ook een te hoog vitamine B11 niveau in het lichaam kan problemen geven: het kan een tekort aan vitamine B12 onopgemerkt laten. Dit betekent niet dat je jouw kindje geen multivitamine supplement kunt geven. Het zegt wel dat je goed moet weten wat je kindje wel en niet nodig heeft, voordat je dit doet. 

Er bestaan adviezen over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines die kinderen nodig hebben. Voor vitamine A en vitamine B11 zijn deze als volgt: 

 Vitamine A Vitamine B11/ foliumzuur
 0-5 maanden 0 mcg  0-5 maanden 50 mcg 
 6 maanden - 2 jaar 300 mcg  6-11 maanden 60 mcg 
 3- 5 jaar 350 mcg  1-3 jaar 85 mcg
 6- 8 jaar 400 mcg 4-8 jaar 150 mcg

Bron: vitamine-info.nl 

Tenzij je kindje deze vitamines voor 100% uit voeding binnen krijgt, is het dus geen slecht idee om een kindje vanaf een half jaar oud een multivitamine supplement te geven. Vooral vanwege de hoeveelheid vitamine A die het dan dagelijks nodig heeft. Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten, zoals leverworst, eieren en vis. Maar vitamine A zit ook in wortelen.

Multivitamine supplementen

Terug naar die multivitamine supplementen die veel te veel vitamine A en B 11 bevatten. De consumentenbond deed hier in 2019 onderzoek naar en laat zien welke multivitamines zijn getest. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) ziet erop toe dat voedingssupplementen die op de markt verkrijgbaar zijn, veilig zijn. Toch is het aan te raden je gezonde verstand te gebruiken wanneer je het productetiket leest.

Een gewone multivitamine schrijft een dosering voor die geschikt is voor een volwassene. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een speciale multivitamine voor kinderen. Blijf ook hier kritisch op de dosering die wordt voorgeschreven op het etiket. Wanneer de dosering meer vitamines oplevert dan is aanbevolen (de ADH) voor de leeftijdscategorie waarin je kindje zit, geef dan minder (in het geval van druppels) of kies een andere variant (in het geval van pillen). 

Welke multivitamine voor kinderen je het beste kunt kiezen?

Behalve dat je dus goed de etiketten moet gaan lezen wanneer je een multivitamine voor kinderen wilt aanschaffen, zijn er nog een tweetal andere punten om op te letten:

1. Een natuurlijke multivitamine wordt beter opgenomen dan een synthetische 

Misschien klinkt dit op zichzelf al logisch, maar we leggen je toch graag nog even uit waarom je ook beter voor een natuurlijke multivitamine voor kinderen kunt kiezen. 

Een natuurlijke multivitamine is een vitamine op basis van 100% natuurlijke planten en kruiden. Zo krijgt je kindje dus geen kunstmatige toevoegingen binnen. Synthetische multivitamines, daarentegen bestaan uit stoffen die in een laboratorium (kunstmatig) zijn gemaakt. Het lichaam neemt dan niet alle vitamines goed op, omdat het moeite heeft de stoffen te herkennen en goed op te nemen. De opname kan soms zelf maar tot 20% zijn. Natuurlijke vitamines hebben over het algemeen een opname van ruim 80% en soms wel hoger dan 96%. Als je jouw kindje dus een multivitamine supplement geeft, kun je het maar beter meteen goed doen.

2. Een multivitamine voor kinderen in druppelvorm is makkelijk te doseren

Het is aan te raden om een multivitamine in druppelvorm te kiezen voor kinderen, in plaats van in de vorm van (kauw)tabletten. Niet alleen kun je zo de dosering zelf heel nauwkeurig bepalen, maar vloeibare vitamines worden ook sneller opgenomen door het lichaam dan tabletten, en het is vaak prettiger voor kindjes in gebruik: een multivitamine in druppels meng je makkelijk door de yoghurt, diksap of andere eet en drink producten.

Bij VitaminFit hebben we daarom een speciale multivitamine voor kinderen in druppelvorm ontwikkeld. Een 100% natuurlijke en plantaardige multivitamine, afgestemd op de behoefte van kinderen en zonder enige kunstmatige toevoegingen. Zo kun jij gerust zijn dat je jouw kind(eren) alleen natuurlijke voedingstoffen geeft.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen