Zit je kindje in een periode van slecht eten? Neemt je kindje iedere dag met veel moeite maar een paar happen avondeten? Je blijft waarschijnlijk proberen om het in ieder geval zijn groenten te laten eten, maar tevergeefs. Wat extra vitamines geven kan in deze fase zeker geen kwaad, maar hoe doe je dat als je kindje deze niet graag neemt? En wanneer kan ik mijn kind het beste deze vitamines laten innemen?

We delen daarnaast ook meer tips voor ouders van slechte eters.

Kies voor een makkelijke oplossing: multivitamine in druppelvorm

Wanneer je in een dagelijks gevecht zit met je kind om het zijn bord leeg te laten eten, is het ook niet gemakkelijk om er nog een vitaminepil achteraan naar binnen te krijgen. Vitaminedruppels bieden de uitkomst. Deze druppels meng je bijvoorbeeld gemakkelijk door een kom yoghurt bij het ontbijt en hebben in de meeste gevallen geen kleur, geur- of smaakstoffen waardoor je kindje helemaal niets door heeft.

Dit klinkt misschien alsof je hem of haar een beetje voor de gek houdt, maar het is simpelweg een makkelijke en prettige manier voor kinderen om vitamines binnen te krijgen. Om die reden zijn supplementen in de vorm van druppels eigenlijk altijd aan te raden voor kinderen. Maar denk hierbij ook aan het op een makkelijke manier toedienen van vitamine D bij baby's.

Vloeibare vitamines en vitamines in pilvorm - het verschil

Naast het feit dat multivitamine druppels makkelijker in te nemen zijn voor kinderen dan een (kauw)tablet, is er nog een ander verschil tussen de twee. Vloeibare vitamines hebben namelijk een ander moment van opname vergeleken met een pil.

Bij vloeibare supplementen zijn de vitamines direct “actief”, omdat ze eerder in contact komen met het lichaam en daarmee direct worden opgenomen. Vitamines in pilvorm moeten eerst via de maag en de darmen, voordat ze kunnen worden opgenomen. Dat komt omdat de stoffen in de pil zijn “ingepakt”. Het “uitpakken” van de vitamines vindt dan pas plaats in de maag en darmen.

Is dit verschil belangrijk? Nee, voor de meeste vitamines geldt dat er weinig verschil is in opname tussen een natuurlijke vitamine in druppelvorm of een synthetische (pil). Wel is bewezen dat vitamine E beter wordt opgenomen uit een natuurlijke vitamine E (d-alfa-tocoferol), dan uit een synthetische pil. Vitamine E is een vitamine die je terugvindt in een multivitamine supplement. Een kind kan dus het beste een vloeibare multivitamine voor kids innemen.

Wanneer het beste een multivitamine innemen?

Je kunt je kind het beste een multivitamine laten innemen tijdens de maaltijd. Dit kan namelijk helpen bij de opname van in vet oplosbare vitaminen (A,E, K, soms ook D), omdat deze vitaminen beter worden opgenomen bij aanwezigheid van voedsel en vetten.

wanneer vitamine innemen

Gerelateerde artikelen