Terug

  • 100% natuurlijke voedingssupplementen
  • Op werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • 5 Sterren beoordeling bij Trustpilot

Hoelang moet ik vitamine D en K toedienen bij mijn baby?

Hoelang moet ik vitamine D en K toedienen bij mijn baby?

Hoelang moet ik vitamine D en K toedienen bij mijn baby? 

Je bent begonnen met het geven van extra vitamine K en D aan je kindje, maar bent vergeten tot wanneer je dat moet blijven doen? Of je hebt nog veel vragen over hoe het nu allemaal zit met vitamine K en D toedienen bij je baby? We behandelen de meest gestelde vragen over dit onderwerp in deze blog.

Wanneer, hoeveel en hoelang? 

Onderstaand overzicht geeft duidelijk weer wanneer je start met het geven van vitamine K en D, hoeveel je dagelijks moet geven en hoelang.

 bij borstvoedingbij flesvoeding <500 ml per dagbij flesvoeding >500 ml per dag
Vitamine K   
Wanneer:vanaf dag 8vanaf dag 8x
Hoeveel:150 mcg per dag150 mcg per dagx
Hoelang:t/m 12 weken oudt/m 12 weken oudx
Vitamine D   
Wanneer:vanaf dag 8vanaf dag 8vanaf dag 8
Hoeveel:10 mcg per dag10 mcg per dag10 mcg per dag
Hoelang:t/m 4 jaar oudt/m 4 jaar oudt/m 4 jaar oud

Lees ook: Makkelijke manieren om baby's vitamine D te geven

Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby?

Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby’s een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen. Dit geldt voor baby’s die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml flesvoeding per dag. Na 12 weken maken de darmen van je baby zelf vitamine K aan. 

Aan flesvoeding wordt vitamine K toegevoegd. Krijgt jouw baby al meer dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan krijgt je kindje voldoende vitamine K binnen. Geef je minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan moet je extra vitamine K geven.

Is extra vitamine K na 12 weken onverstandig?

Nee, het kan geen kwaad om je kindje wat langer vitamine K te geven dan 12 weken, maar het is ook niet nodig. Het is geen probleem als je het wel doet: er is geen bewijs dat teveel vitamine K bij baby’s en kinderen tot klachten of problemen leidt. 

Waarom blijf je vitamine D tot 4 jaar toedienen?

Voor vitamine D geldt dat we dit grotendeels opnemen uit zonlicht en voor een kleiner deel uit onze voeding. Baby’s en kleine kinderen kunnen dit nog onvoldoende. Een hevig vitamine D-tekort kan leiden tot rachitis: een botaandoening die zorgt voor zwakkere botten en breuken. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 24 maanden hebben de grootste kans op rachitis, omdat hun botten in die periode het snelst groeien.

Vanaf 4 jaar is het verstandig je kindje 10 microgram vitamine D per dag te blijven geven indien je kindje een getinte of donkere huidskleur heeft, te weinig buiten komt (minder dan 30 minuten per dag in daglicht) of bedekkende kleding (handen en gezicht bedekt) draagt. Is dit niet het geval, dan kan je kindje voldoende vitamine D uit zonlicht en voeding halen en heb je geen supplement meer nodig. Het kan overigens, net als bij vitamine K, geen kwaad om nog een tijdje extra vitamine D te geven. Problemen zullen alleen ontstaan wanneer er langdurig sprake is van een (te) hoge inname.

Waarom start je vanaf dag 8 na de geboorte met het geven van vitamine K en D? 

Bij de geboorte krijgt jouw baby van de verloskundige vitamine K toegediend wat voldoende is voor een week. Om die reden start je vanaf dag 8 met het geven van vitamine K om ervoor te zorgen dat je kindje geen vitamine K-tekort krijgt. Voor het gemak start je ook op dag 8 met het geven van vitamine D. Een pasgeboren baby bezit namelijk wel een (kleine) hoeveelheid vitamine D die het mee heeft gekregen uit de placenta. Vitamine K kan het ongeboren kind niet via de placenta bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan van vitamine K en heeft het dit direct na de geboorte nodig uit een supplement.

Welke vitamine K en D zijn het beste voor mijn baby?

Vitamine K en D zijn er in handige combinatie-vitamines: vitamine D&K voor kinderen. Wanneer je een losse vitamine D of K koopt, kies dan altijd voor een kindervitamine: deze is in dosering afgestemd op de behoefte (ADH) van kinderen. Een andere overweging in je keuze voor een vitamine K en D voor jouw baby, is die van een natuurlijke of een synthetische vitamine. Een natuurlijke vitamine is een vitamine die - het woord zegt het al-  uit de natuur komt. Bij synthetische vitamines worden natuurlijke vitamines nagebootst in een laboratorium.

Lees ook: 4 voordelen van natuurlijke vitamine D en K voor baby's

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box