Je bent begonnen met het geven van onze natuurlijke vitamine K en D druppels aan je kindje, maar bent vergeten hoelang je dat moet blijven doen? Of je bent op zoek naar een goede kindervitamine, maar hebt nog veel vragen over hoe het nu allemaal zit met vitamine K en D?

We behandelen de meest gestelde vragen over dit onderwerp in deze blog: waarom jouw baby vitamine D en vitamine K nodig heeft en wanneer. Maar ook hoe je een keuze maakt in het brede aanbod aan vitamines.

Wanneer, hoeveel en hoelang? 

Onderstaand overzicht geeft duidelijk weer wanneer je start met het geven van vitamine K en D, hoeveel je dagelijks moet geven en hoelang. Uiteraard zijn de vitamine D en K druppels van VitaminFit afgestemd op deze behoefte.

 bij borstvoedingbij flesvoeding <500 ml per dagbij flesvoeding >500 ml per dag
Vitamine K   
Wanneer:vanaf dag 8vanaf dag 8x
Hoeveel:150 mcg per dag150 mcg per dagx
Hoelang:t/m 12 weken oudt/m 12 weken oudx
Vitamine D   
Wanneer:vanaf dag 8vanaf dag 8vanaf dag 8
Hoeveel:10 mcg per dag10 mcg per dag10 mcg per dag
Hoelang:t/m 4 jaar oudt/m 4 jaar oudt/m 4 jaar oud

Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby?

Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby’s een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen. Dit geldt voor baby’s die borstvoeding krijgen of minder dan 500 ml flesvoeding per dag. Na 12 weken maken de darmen van je baby zelf vitamine K aan. 

Aan flesvoeding wordt vitamine K toegevoegd. Krijgt jouw baby al meer dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan krijgt je kindje voldoende vitamine K binnen. Geef je minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag, dan moet je extra vitamine K geven.

Is extra vitamine K na 12 weken onverstandig?

Nee, het kan geen kwaad om je kindje wat langer vitamine K te geven dan 12 weken, maar het is ook niet nodig. Het is geen probleem als je het wel doet: er is geen bewijs dat teveel vitamine K bij baby’s en kinderen tot klachten of problemen leidt. 

Waarom blijf je vitamine D tot 4 jaar toedienen?

Voor vitamine D geldt dat we dit grotendeels opnemen uit zonlicht en voor een kleiner deel uit onze voeding. Baby’s en kleine kinderen kunnen dit nog onvoldoende. Een hevig vitamine D-tekort kan leiden tot rachitis: een botaandoening die zorgt voor zwakkere botten en breuken. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 24 maanden hebben de grootste kans op rachitis, omdat hun botten in die periode het snelst groeien.

Vanaf 4 jaar is het verstandig je kindje 10 microgram vitamine D per dag te blijven geven indien je kindje een getinte of donkere huidskleur heeft, te weinig buiten komt (minder dan 30 minuten per dag in daglicht) of bedekkende kleding (handen en gezicht bedekt) draagt. Is dit niet het geval, dan kan je kindje voldoende vitamine D uit zonlicht en voeding halen en heb je geen supplement meer nodig. Het kan overigens, net als bij vitamine K, geen kwaad om nog een tijdje extra vitamine D te geven. Problemen zullen alleen ontstaan wanneer er langdurig sprake is van een (te) hoge inname.

Waarom start je vanaf dag 8 na de geboorte met het geven van vitamine K en D? 

Bij de geboorte krijgt jouw baby van de verloskundige vitamine K toegediend wat voldoende is voor een week. Om die reden start je vanaf dag 8 met het geven van vitamine K om ervoor te zorgen dat je kindje geen vitamine K-tekort krijgt. Voor het gemak start je ook op dag 8 met het geven van vitamine D. Een pasgeboren baby bezit namelijk wel een (kleine) hoeveelheid vitamine D die het mee heeft gekregen uit de placenta. Vitamine K kan het ongeboren kind niet via de placenta bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan van vitamine K en heeft het dit direct na de geboorte nodig uit een supplement.

Welke vitamine K en D zijn het beste voor mijn baby?

Bij VitaminFit vind je een handige vitamine K en D in 1 flesje: vitamine K+D3 voor kinderen. Wanneer je na 3 maanden over gaat op een losse vitamine D, kies je altijd voor een kindervitamine: deze is in dosering afgestemd op de behoefte (ADH) van kinderen. 

 

Onze kindervitamines, maar ook onze vitamines voor volwassenen zijn 100% natuurlijk. Een natuurlijke vitamine is een vitamine die - het woord zegt het al-  uit de natuur komt. Zij bevatten dus alleen natuurlijke ingrediënten.

Niet natuurlijke vitamines zijn synthetische vitamines die worden nagebootst in een laboratorium. Met een natuurlijk vitaminesupplement ben jij er zeker van dat jouw kindje geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen binnenkrijgt. Maar deze natuurlijke vitamines hebben nog meer verschillende voordelen ten opzichte van synthetische vitamines.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen