We nemen allemaal zo onze vitamines en mineralen voor onze lichamelijke gezondheid. Maar wist je dat er ook vitamines zijn die goed zijn voor je haar, je huid en je nagels? Sterker nog, misschien neem je ze al, maar had je geen idee dat deze vitamines ook de gezondheid van jouw haar bevorderen. Vitamines kunnen er namelijk voor zorgen dat je een gezonde haargroei hebt, waardoor je haaruitval voorkomt.

Vandaag zetten we alle belangrijke vitamines voor haar op een rij. Dus let’s go met die haarvitamines!

Vitamines voor haar

Een belangrijk feit om mee te beginnen is dit: haar is dood materiaal. Alleen de wortels van je haren bestaan uit levende cellen. Hoe goed jouw haar groeit kun je dus eigenlijk alleen van binnenuit beïnvloeden. Omdat haar voor een groot deel uit eiwitten (proteïnen) bestaat, zijn deze belangrijk bij de haargroei. 

Je hebt er misschien nog nooit over nagedacht, maar de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt via je voeding en supplementen stimuleren een gezonde haargroei. Althans, een flink aantal van hen. 

Vitamines voor een gezonde haargroei 

Vitamines en mineralen helpen dus een gezonde haargroei te stimuleren. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die zorgen voor een gezonde haargroei en daarmee haaruitval helpen voorkomen, namelijk:  

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • B-vitamines, waaronder Biotine (vitamine B8)
  • IJzer
  • Zink
  • Selenium 

Vitamine A heeft met name een positieve invloed op de hoofdhuid, terwijl vitamine C zorgt voor de productie van collageen: een essentieel eiwit voor je haar, maar ook voor je huid.

B-vitamines zorgen voor een gezonde celgroei en behoren daardoor tot de belangrijkste vitamines tegen haaruitval. Vitamine B8, ofwel Biotine, wordt ook nogal eens toegevoegd aan shampoo’s voor een verbeterde haargroei. Maar zoals de bekende dermatoloog Dr. Jetske Ultee uitlegt in één van haar eigen blogs: “In shampoos werkt biotine eigenlijk niet want het kan niet goed opgenomen worden door de huid. Beter is het, om de stof  via de voeding tot je nemen. Het zit vooral in orgaanvlees (niertjes, lever), bakkersgist en koningengelei.” 

De mineralen ijzer, zink en selenium spelen ook een rol bij de haargroei. Zo helpt ijzer je haar te versterken en bevordert zink de glans van je haar. Selenium is een mineraal dat het lichaam ondersteunt bij het verwerken van eiwitten (proteïnen), waarvan we eerder al aangaven dat zij een belangrijk deel van ons haar innemen.

Eigenlijk kun je dus zeggen dat je met het nemen van een multivitamine ook aan een gezonde haardos werkt! Een multivitamine bevat namelijk vrijwel alle bovengenoemde vitamines en mineralen. Maar er zijn ook meer specifieke supplementen voor haar die rijk zijn aan bijvoorbeeld vitamine A en C.

Tekorten kunnen leiden tot haaruitval

Nu je weet hoe vitamines en mineralen een gezonde haargroei stimuleren, kun je je dus ook voorstellen dat een tekort aan deze voedingsstoffen tot haarproblemen kunnen leiden. Heb je het idee dat je de laatste tijd meer haaruitval hebt? Bedenk je dan eerst of je iets in jouw voedingspatroon hebt veranderd, waardoor je bepaalde voedingsstoffen minder of niet meer binnenkrijgt. Ben je bijvoorbeeld sinds kort helemaal vegetarisch of veganistisch gaan eten? Dan kom je B-vitamines tekort, wanneer je hier geen supplement voor neemt.

Ook een tekort aan ijzer zie je terug in je haar: je haar wordt futloos, dun en droog. Onder andere vegetariërs en veganisten hebben meer behoefte aan ijzer, omdat we een groot deel van ons ijzer binnenkrijgen uit dierlijk voedsel. Maar er zijn meer groepen mensen die een verhoogde ijzerbehoefte hebben.

Wil je iets extra’s doen voor je haar? Koop dan niet alleen een goede shampoo of haarmasker, maar werk ook aan je vitamine huishouding. 

100% natuurlijke vitamines

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen