Vermoeide benen, spierpijn? Het zijn typische vermoeidheidsklachten. Vaak is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen het probleem. Maar ook een periode van stress kan de oorzaak zijn. Met een een aantal natuurlijke tips helpen we je graag weer lekker in je lijf en energie te zitten.

Stress en te weinig goede voedingsstoffen zijn oorzaken van een energietekort

Hoe zit dat precies:

Stress zorgt voor vermoeidheid en spierpijn

Stress kost je lichaam bakken met energie. Een stressreactie van het lichaam heeft namelijk tot doel om je in een staat van paraatheid te houden. Oftewel, je lichaam krijgt geen ruimte om te ontspannen. Vermoeidheid is dan ook een logisch gevolg. Ook blijven je spieren zich continu aanspannen. Dit voelen sommigen in de nek en schouders, anderen voelen dit weer meer in de kaken. Er zitten zoveel spieren in je lichaam, dat alles op scherp staat. Spierpijn, op de gekste plekken, is dan ook vaak een gevolg van stress.

Stress is op het moment de voornaamste oorzaak van vermoeidheid. En dat is niet zo vreemd gezien wat er op dit moment in de wereld speelt. Mensen wisselen de laatste maanden meer van baan door de Coronacrisis, kinderen zijn uit hun opvang- of schoolritme geweest en zijn daar net een beetje in terug nu de zomervakantie weer begint. Dit zorgt voor disbalans en vaak ook voor stress. En dat kost je dus enorm veel energie.

Tips tegen stress

Om nog even terug te komen op die zomervakantie: die is natuurlijk perfect om jouw stresslevels weer wat omlaag te krijgen. Vrij en weg zijn van je werkomgeving, buiten kunnen zijn (het liefst in de zon): het zijn belangrijke ingrediënten om tot rust te komen. Helaas zit ook dit door Corona er niet voor iedereen in deze zomer. Als je deze zomervakantie thuis blijft, is het dan ook belangrijk om jouw omgeving zo stressvrij mogelijk te maken. Een paar tips:

Stop je werk letterlijk even weg

Zet, zodra jouw zomervakantie begint, jouw werklaptop in de kast. En dan bedoelen we een afgesloten kast waar je hem niet ziet en waar je ook niet dagelijks in hoeft te zijn. Dit geldt ook voor jouw werktelefoon, muis, werktas, beeldscherm, laptop oplader: alles wat je maar aan werk doet denken. Het is belangrijk geen triggers te krijgen die je stress kunnen opleveren. En laten we eerlijk zijn: werk is regelmatig een trigger voor stress.

Pas jouw ochtendroutine aan tijdens de vakantie

Zeker als je deze zomer in en rondom huis vakantie viert, is het belangrijk een echte vakantie vibe te creëren voor jou en je gezin. Kijk dus waar je dingen anders kunt doen, dan hoe je ze op normale (werk)dagen doet: maak nachten van 8 uur, eet uitgebreid ontbijt in de tuin met de kinderen en ga lekker veel naar buiten. 

Jullie ritme zal waarschijnlijk automatisch al wat veranderen doordat jullie vakantie hebben, maar kijk met name naar de kleine tweaks die je kunt maken kort na het opstaan. Hoe je jouw dag start is namelijk heel bepalend voor je energie de rest van de dag. Direct twee glazen water drinken na het opstaan, koud afdouchen en een energy juice helpen je aan meer natuurlijke energie.

Ga aan de slag met yoga of sport

Met alleen rust kom je waarschijnlijk al snel van je vermoeidheid af, maar loop je ook snel het risico om lui te worden. Niet dat dat niet mag - hallo, je hebt tenslotte vakantie- maar je krijgt er niet direct meer energie van. Dus ja, een beetje beweging hoort er bij, ook in de vakantie.

Ga bijvoorbeeld aan de slag met yoga. Waarom specifiek yoga? Energie (prana in yogataal) is bij yoga een fundamenteel begrip. Veel yoga oefeningen hebben als doel meer energie op te wekken, deze energie vervolgens te controleren en te sturen naar gebieden in het lichaam waar jij het wilt. Daarnaast ben je bij yoga veel bezig met het rekken en strekken van je spieren en staat yoga bekend om zijn positieve effect op de geest. Yoga kan je dus helpen bij stress en bij specifieke vermoeidheidsklachten zoals vermoeide benen of spierpijn in je nek en schouders. 

100% natuurlijke supplementen

Onder andere te weinig ijzer leidt tot rusteloze benen en vermoeidheid

Naast stress zijn te weinig juiste voedingsstoffen een oorzaak van vermoeidheid en gebrek aan energie. Een bekende voedingsstof waar vermoeide mensen, ook mensen met een gezond leefstijlpatroon, tekort aan hebben is ijzer. IJzer heb je nodig om energie te produceren in je cellen. Komt het lichaam ijzer tekort, dan komt er niet voldoende energie in je cellen, wat zich uit in vermoeidheid. Ook zijn rusteloze benen een teken van een tekort aan ijzer: je hebt dan steeds de drang om je benen te verzetten of te verleggen. Dit merk je vaak s’avonds wanneer je in bed ligt.

Genoeg ijzer binnen krijgen is dus belangrijk voor je energieniveau. IJzer zit in grote hoeveelheden in vlees en vis: producten die door veel mensen steeds minder worden gegeten. Maar je kunt ijzer gelukkig ook uit plantaardige bronnen halen: uit brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en donkergroene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbieten. 

Je kunt jouw ijzer ook aanvullen met een plantaardig supplement, zoals onze ijzerdruppels, om een tekort te voorkomen. Kinderen die in de groei zijn hebben meer kans op een ijzertekort, net als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Je vindt in ons assortiment ook plantaardige ijzerdruppels voor baby’s en kinderen

Meer vitaminetips bij vermoeidheid

Naast ijzer zijn er nog een aantal belangrijke vitamines en mineralen voor een goede, natuurlijke energie van het lichaam. 

Vitamine C 

Deze vitamine helpt bij vermoeidheid, omdat het lichaam vitamine C nodig heeft bij de aanmaak van energie. En vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter kan worden opgenomen, wat ook belangrijk is voor je energieniveau. Een glas vers gesperste sinaasappelsap of een smoothie met aardbeien en blauwe bessen - ook goede opties om aan je ochtendroutine toe te voegen- zijn goede manieren om aan je vitamine C te komen.

Bij VitaminFit vind je ook natuurlijke vitamine C druppels, geschikt voor kinderen en volwassenen.

B-vitamines

B-vitamines zorgen vooral voor de verbranding van koolhydraten in onze voeding. En door verbranding komt energie vrij. B-vitamines (vitamine B1, B2, B3, B4, B6, B9, B11 en B12) helpen je dus om vermoeidheid tegen te gaan en je energie te verhogen. Deze vitamines vind je voornamelijk in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees en vis. Een makkelijke manier om B-vitamines binnen te krijgen is via een multivitamine complex. Ook deze is bij Vitaminfit 100% natuurlijk en plantaardig.

Magnesium 

En als laatste magnesium. Magnesium kan in ons lichaam energie produceren. En het is daarnaast een natuurlijk anti-stressmiddel: het zorgt er namelijk voor dat spieren goed kunnen ontspannen. Het is dus belangrijk om voldoende magnesium tot je te nemen voor voldoende energie. 

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder noten, volkorenbrood, groente en melkproducten. Bij VitaminFit vind je magnesiumcitraat - de beste opneembare vorm van magnesium- in capsules van 200 mg en 400 mg. De capsules zijn geheel plantaardig en daardoor ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Met deze tips werk je dus gericht aan jouw energie. Veel succes!

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen