Hoe kan het dat sommigen van ons elk detail onthouden, terwijl anderen last hebben van een slecht geheugen? Een slecht geheugen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan zwangerschap er, tijdelijk, voor zorgen dat je vergeetachtig bent en je moeilijk kunt concentreren. In veel gevallen kun je jouw geheugen trainen om beter te worden. 

Slecht geheugen

Sleutels vergeten, niet op een naam of woord kunnen komen en in de supermarkt vergeten wat je ook alweer nodig had. Het is heel herkenbaar, iedereen heeft weleens last van een tijdelijk niet-werkend brein. 

Het is iets wat we regelmatig tegenkomen bij zwangere vrouwen. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Ben je zwanger en heb je last van een slecht geheugen? Dit kan onder andere komen doordat je tijdens de zwangerschap minder slaap krijgt dan je gewend bent. Maar ook een tekort aan de vitamine choline komt bij zwangere vrouwen wel eens voor, doordat de baby deze ook nodig heeft voor de hersenontwikkeling. Choline is een vitamine uit de familie B-vitamines. 

Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van een verminderd geheugen, doordat je lichaam meer van het hormoon progesteron aanmaakt. Deze drie dingen zorgen er allemaal voor dat het geheugen (tijdelijk) minder werkt.

Minder slaap en een vitaminetekort zijn oorzaken van een slecht geheugen die natuurlijk niet alleen bij zwangere vrouwen voorkomen. Sterker nog, het zijn twee veel voorkomende oorzaken van een slecht geheugen onder Nederlanders. Hoe komt het dus dat de ene persoon een gezond brein heeft en de ander een slecht geheugen? Daar spelen vaak slaap en/of voeding een rol.

Je geheugen trainen

Heb je het idee dat jouw geheugen de laatste tijd minder goed is? En is te verklaren door een minder goede nachtrust of het aanpassen van je eetpatroon? Ben je bijvoorbeeld minder vlees gaan eten of ben je helemaal overgestapt op een vegetarisch dieet? Dan weet je al aan welke knoppen je kunt draaien om je geheugen te verbeteren. Dit zijn de eerste twee stappen, daarna kun je ook iets doen aan je stresslevel.

1. De juiste voeding 

Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet. Te weinig vetten eten doet dan ook geen goed voor je hersenen. Naast een basis van goede vetten, leveren vitamines en mineralen een belangrijke bijdrage aan de cognitieve functies. Zoals we net al zagen kun je door een tekort aan B-vitamines een verminderd geheugen ontwikkelen, maar ook door te weinig drinken of teveel alcohol drinken. De voeding die je eet bepaalt dus mede jouw geheugen, jouw concentratievermogen en hoe je jouw hoofd weer vrij maakt voor nieuwe informatie.

Bekijk supplementen voor het geheugen

2. Voldoende slaap

De een heeft misschien voldoende aan 6 uur slaap per nacht en de ander zegt niet uitgerust te zijn met minder dan 9 uur aan slaap. Toch blijkt uit onderzoek dat je brein 7 tot 8 uur per nacht nodig heeft aan hersteltijd. Het brein verwerkt s’nachts alle informatie van de dag, het controleert en herstelt alle complexe verbindingen in je hersenen en het bepaalt welke informatie opgeslagen moet worden om de volgende dag weer te kunnen herinneren.

Lees ook: hoe je beter kunt slapen in een periode van stress en onrust

3. Vermijd stress

Stress zorgt voor een verminderde cognitieve functie. Het zal je vast niet gek in de oren klinken dat als je gestresst bent, je moeilijker je aandacht bij dingen kunt houden. Het brein heeft letterlijk geen ruimte voor nieuwe informatie, waardoor het die informatie ook niet opslaat. Het resultaat: je vergeet alles.

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om je stresslevels omlaag te krijgen en ‘gewoon’ wat meer te ontspannen. Sporten kan uitkomst bieden, met name duursport heeft een bewezen positief effect. Je leest er meer over in dit artikel.

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen