Dit doet ontspanning met je lichaam

We hebben het altijd druk. Werkt vergt veel energie en tijd, je wilt alle liefde en aandacht aan de kinderen geven, de was stapelt zich op en je wilt ook je vriendinnen regelmatig zien. Tijd voor jezelf schiet er zomaar bij in. Helaas beschikken we niet over een superheldenkracht waardoor we eindeloze energie hebben. Rust is noodzakelijk. Je lichaam heeft dagelijks ontspanning nodig.

Wat is ontspannen?

Ontspanning is het tot rust laten komen van je lichaam en je hersenen. Ontspanning is een van de belangrijkste eisen voor een goede gezondheid. Je lichaam en hersenen hebben ontspanning nodig om lichamelijke en mentale klachten te voorkomen. Je hebt het nodig om goed tegen drukte, prikkels en stress te kunnen. Ontspanning geeft je energie, je slaapt er beter door en je zit beter in je vel. Je werkt productiever, kunt beter focussen en werkt nauwkeuriger. Je wordt creatiever door ontspanning en denkt positiever. Er zijn alleen maar voordelen en de lijst is oneindig.

Je bent ontspannen als je spieren los zijn en er geen spanning in je hoofd zit. Iedereen vindt het een prettig gevoel om ontspannen te zijn en toch is het iets waar we moeite voor moeten doen. Tijd is de grote boosdoener. Terwijl er nog 101 dingen op je to-dolijstje staan, wil je ontspanning als eerste schrappen. Niet doen! Het zou juist helemaal bovenaan je lijstje moeten staan als item met de meeste prioriteit.

Wat gebeurt als ik niet ontspannen ben?

Je gezondheid leidt er echt onder als je niet genoeg ontspant. Niet genoeg ontspanning zorgt voor stress en door langdurige stress zal je steeds meer lichamelijke en geestelijke ongemakken ervaren. Je slaapt slechter, je hebt continu te weinig energie, je wordt vergeetachtig en somberheid overheerst. Er bouwt een continue staat van stress op in je lichaam, waardoor overspannenheid of een burn-out dreigt. Een dagelijks ontspanmomentje is daarom net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Het is nodig voor een gezond lichaam en voor een gezonde geest.

De beste manier om te ontspannen

Ontspannen kan op veel verschillende manieren. Welke manier het beste werkt is afhankelijk van de persoon. Iedereen ontspant het beste op een andere manier. Het is even zoeken wat het beste voor jou werkt. Wel is duidelijk dat je niet per se niets hoeft te doen om te ontspannen. Ook bewegen is een vorm van ontspanning en zelfs heel goed voor je.

Actief ontspannen 

Beweging is daarnaast bewezen effectief bij vermoeidheid en stress. Het helpt om je hoofd leeg te maken, maar het kan je met de juiste bewegingen ook van lichamelijke pijntjes af helpen als gevolg van stress. 

Vooral duursport is goed. Dit kan een lange wandeling zijn of een flink stuk hardlopen. Het liefst ga je minstens een uur wandelen. Je lichaam kan bij duursporten geen cortisol, dit is je stresshormoon, aanmaken. Ook zwemmen is een goed idee: het stille water brengt je als vanzelf tot rust en het is weinig belastend voor je gewrichten. 

De grootste fout die je kunt maken is om sport van je to-do lijst te schrappen als je het druk hebt en je hoofd overloopt. Na een goede workout ben je weer een stuk scherper en daardoor ook productiever. Het voelt heel tegenstrijdig om tijd vrij te maken die je niet hebt, maar je zult merken dat je door voldoende beweging weer hernieuwde energie krijgt. Zo komen we weer terug waarbij we dit artikel begonnen: je moet er eerst actief iets voor doen. 

Rustgevend ontspannen 

Om te ontspannen kun je het beste een activiteit kiezen waarbij je je hoofd leeg kunt maken. Alleen dan kan je goed ontspannen. Yoga, mindfullness, een braindump, muziek luisteren, wandelen, fietsen en zwemmen werken top om je lichaam en hersenen rust te geven.

Genoeg slaap en gezonde voeding versterken de ontspanning van je lichaam. Slapeloosheid zorgt voor een stressgevoel en ongezonde voeding maakt lichamelijke klachten erger. Blijf daarnaast ook je voedingssupplementen nemen, zodat je lichaam alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft. In de categorie stress en nachtrust vind je passende supplementen die je helpen ontspannen.

De rol van voeding 

Het is in tijden van stress belangrijker dan ooit om gezond te blijven eten. Zeker wanneer je last hebt van vermoeidheid of moeite met je stoelgang. Ongezond eten maakt deze klachten namelijk alleen maar erger. Blijf daarnaast ook je voedingssupplementen nemen. Bijvoorbeeld een mineraal als magnesium: het zorgt dat je spieren, die in een periode van stress veelal aangespannen zijn, kunnen ontspannen. Maar ook vitamine B, C en ijzer voor meer energie.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om stress te verminderen.

Gerelateerde artikelen