Het klinkt logisch om natuurlijke supplementen te verkiezen boven synthetische. Natuurlijke voedingssupplementen bevatten geen kunstmatige toevoegingen, zijn geschikt als je vegetarisch of veganistisch leeft en worden beter opgenomen door het lichaam. De eerste twee begrijpen we, maar hoe zit dit laatste precies?

Verschil tussen natuurlijke en synthetische supplementen

Supplementen op natuurlijke basis bevatten alleen ingrediënten die zijn onttrokken uit de natuur. Dit kunnen planten en/of dierlijke producten zijn. Een voedingssupplement met alleen natuurlijke ingrediënten bestaan dus alleen uit stoffen die in de natuur zijn ontstaan en daar als zodanig voorkomen.

Voor synthetische supplementen geldt dat deze worden gemaakt in een fabriek. Vitamines worden hier op een kunstmatige manier nagemaakt. Wanneer je een synthetisch voedingssupplement neemt, krijgt je lichaam dus niet-natuurlijke stoffen binnen. 

Daarnaast is synthetische vitamine D niet altijd veilig voor baby's.

Het lichaam maakt zelf geen vitamines aan. Deze halen we uit onze voeding en, dus eventueel, uit voedingssupplementen. In ons maagdarmkanaal worden de vitamines verwerkt: Hier worden de bruikbare voedingsstoffen opgenomen en de niet-bruikbare stoffen worden uiteindelijk uitgescheiden.

Naast het verschil tussen natuurlijke en synthetische supplementen, zijn er ook verschillen tussen vloeibare vitamines en vitamines in pilvorm.

Effectiviteit van natuurlijke supplementen versus synthetische supplementen

Om duidelijk te zijn: in kwaliteit doet een synthetisch supplement niet perse onder voor een natuurlijke variant: wanneer de individuele vitamines (A,B,C,D3, E en K) in een supplement een gelijke chemische structuur (molecuulstructuur) hebben, is er geen verschil in kwaliteit tussen de twee. Maar - je voelde hem al aankomen- er zijn vitamines waar de molecuulstructuur van de vitamine wel verschilt tussen de natuurlijke en de synthetische variant. De molecuulstructuur van een vitamine is bepalend voor de mate waarin het maagdarmkanaal de vitamine kan opnemen.

Vitamine E is een voorbeeld van een vitamine die in structuur verschilt tussen een natuurlijke en een synthetische vorm. De synthetische variant bevat meerdere isomeren (stoffen met dezelfde moleculen, maar een andere structuur), waarvan sommigen niet, of niet eenvoudig, door het lichaam worden herkend. Het lichaam neemt een natuurlijke vitamine E (met maar 1 isomeer) hierdoor maar liefst twee keer zo goed op als een synthetische. Vitamine E is vaak opgenomen in een multivitamine. Het is dus aan te raden om altijd een natuurlijke multivitamine te kiezen boven een synthetische. 

Om de opname van vitamines te verhogen, bevatten sommige synthetische supplementen een hogere Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) per dagdosering dan nodig (meer dan 100%). Het langdurig innemen van teveel vitamines kan voor vervelende problemen zorgen. Let dus goed op de dagdosering op het etiket Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per vitamine voor volwassenen.

100% natuurlijke supplementen

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen