Kurkuma: we kennen het allemaal als de specerij die wordt gebruikt in een Indiase curry. Maar stiekem is kurkuma veel meer dan een fijne smaakmaker. Het heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Tenminste, als je kurkuma gebruikt die zuivere curcumine bevat. Hoe dit zit en wat de gezondheidsvoordelen zijn van curcumine, lees je in dit artikel.

Kurkuma; de oorsprong

Curcuma longa is de naam van de plant waarvan kurkuma uit de wortel wordt verkregen. Hiervoor wordt de gelige wortel gemalen. Om die reden draagt kurkuma ook wel de naam ‘geelwortel’. De voedzame stoffen in kurkuma heten curcuminoïden, waarvan de belangrijkste curcumine is. Een goede kurkuma bevat dan ook altijd curcumine.

De kurkuma plant is familie van de gember en groeit met name in India. In India werd kurkuma honderden jaren geleden al gebruikt in gerechten, maar ook als medicijn: de curcumine in de kurkuma hielp kleine wondjes te genezen, maar het hielp ook bij andere kwalen. Kurkuma is dan ook onderdeel van de Ayurvedische levensstijl, die zijn achtergrond in India kent. In India werd kurkuma onder de bevolking ook wel hun ‘heilige poeder’ genoemd. 

Dit verraad al een beetje dat er dus meer redenen zijn om kurkuma te gebruiken, buiten zijn lekkere smaak in een gerecht. Waar je wel op moet letten is dat de kurkuma die je in een kruidenpotje in de supermarkt koopt, niet hetzelfde is als de kurkuma die gebruikt wordt om zijn geneeskrachtige werking. Hiervoor moet de kurkuma de werkzame stof curcumine bevatten*, het liefst zo rond de 3 tot 4%, en van goede kwaliteit zijn.

*curcumine wordt vrijwel altijd geëxtraheerd. Laat je dus niet verleiden door een lage kwaliteit kurkuma die zegt voor 100% uit kurkuma te bestaan. Hier kan de curcumine nog steeds uitgehaald zijn.

Maar wat zijn dan die gezondheidsvoordelen van curcumine in kurkuma?

1. Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Het is geen Indiase mythe wat we je zojuist vertelden over het gebruik van kurkuma als medicijn. Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Over wat voor ontstekingen praten we hier? Chronische ontstekingen zijn problemen die optreden waardoor gezonde lichaamscellen beschadigt raken. Dit komt doordat je immuunsysteem continu wordt geactiveerd en daardoor uitgeput raakt, waardoor het de gezonde cellen in je lichaam niet meer goed kan beschermen. 

Chronische ontstekingen ontstaan onder andere door;

  • ongezonde voeding en overgewicht;
  • een vitamine D-tekort;
  • roken;
  • stress

Kurkuma alleen kan natuurlijk niet voorkomen dat je geen chronische ontstekingen meer krijgt. Een gezonde levensstijl zonder roken en stress en met gezonde en gevarieerde voeding is cruciaal.

2. Kurkuma ondersteunt de spijsvertering

Een heel prettig effect van kurkuma met curcumine is dat het helpt om voedsel beter te verteren. Dat voelt niet alleen prettiger voor je darmen, maar het zorgt er ook voor dat je darmen hun werk goed kunnen blijven doen. Spijsverteringsklachten zijn namelijk voor niemand prettig en kunnen ook gevolgen hebben zoals gebrek aan energie.

Hoe weet je of jouw spijsvertering goed is? Dit kun je zien aan je ontlasting. Kleurveranderingen kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is. Zo moet je ontlasting niet zwart worden, maar ook niet kleurloos. Ook de structuur vertelt je iets: is je ontlasting ineens heel hard en dik, dan drink je mogelijk te weinig. Is je ontlasting erg slijmerig of heb je diarree, dan zijn je darmen geïrriteerd. 

Genoeg water drinken, suikers vermijden en het gebruik van kurkuma kunnen je spijsvertering ondersteunen.

3. Kurkuma helpt bij vetverbranding

Uit onderzoek blijkt ook dat kurkuma met curcumine ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Je bloedsuikerspiegel piekt namelijk wanneer je net iets hebt gegeten. Dit is voor je alvleesklier het seintje om insuline aan te maken, waardoor vet wordt opgeslagen in je lichaam in plaats van verbrandt. Als je een stabiele bloedsuikerspiegel houdt, kan het lichaam juist rustig verder met de vetverbranding. 

Ook stimuleert kurkuma met curcumine de galblaas, die op zijn beurt een rol speelt in de vertering van vetten.

4. Kurkuma helpt de lever ontgiften 

Dit is de reden waarom kurkuma met curcumine wordt ingezet bij een detoxkuur. Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.

Kurkuma supplement

Zoals je net al leerde zijn kurkuma kruiden uit de supermarkt niet hetzelfde als een kurkuma supplement. Om de gezondheidseffecten van kurkuma te behalen moet de kurkuma namelijk van goede kwaliteit zijn en de werkzame stof curcumine (een belangrijke curcuminoide) bevatten. 

Deze vind je uiteraard in ons VitaminFit assortiment. Bekijk hier de natuurlijke kurkuma capsules: natuurlijke gedroogde kurkuma van de Curcuma Longa plant met 15mg curcuminoiden per capsule. De capsules zelf zijn plantaardig waardoor ze ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten.

Let wel op met het kurkuma in geval van medicijngebruik (o.a. bij gebruik van bloedverdunners) en zwangerschap. Kurkuma kan de werking van bepaalde medicijnen verminderen. Overleg dus altijd met je arts in bovenstaande gevallen.  

 

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen