Terug

 • 100% natuurlijke voedingssupplementen
 • Op werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • 5 Sterren beoordeling bij Trustpilot

Stress? Magnesium werkt als natuurlijk anti-stressmiddel en voorkomt een magnesiumtekort!

Stress? Magnesium werkt als natuurlijk anti-stressmiddel en voorkomt een magnesiumtekort!

Stress? Magnesium werkt als natuurlijk anti-stressmiddel en voorkomt een magnesiumtekort!

Om van onze stress af te komen is gezond eten, goed slapen en voldoende beweging natuurlijk de sleutel. Maar wist je dat het mineraal magnesium -  dat we onder andere uit voeding zoals groene bladgroente, noten en cacao halen - specifiek stress vermindert? Het is dus een natuurlijk anti-stressmiddel! En daarbij voorkom je een magnesiumtekort als je dagelijks genoeg magnesium neemt. Tijd om een blog te besteden aan dit interessante mineraal. 

De verschillende rollen van magnesium

Magnesium is een mineraal dat we dagelijks nodig hebben. Het lichaam maakt het niet zelf aan, waardoor we het iedere dag uit onze voeding moeten halen. Magnesium speelt in de eerste plaats een belangrijke rol bij de vorming van de botten. Samen met calcium zorgt het voor sterke botten en sterke tanden.

Daarnaast is magnesium heel belangrijk voor onze spieren. En daar hebben we er nogal wat van in ons lichaam: meer dan 600 zelfs. Magnesium is dan ook overal in ons lichaam nodig, van onze oogspieren tot aan onze huidspieren, maar ook voor ons hart, wat ook een spier is. 

Wat doet magnesium dan precies? Magnesium draagt bij aan:

 • de overdracht van zenuwstromen;
 • gezonde botten en tanden;
 • het samentrekken van de spieren bij inspanning;
 • de aanmaak van nieuwe cellen en spierweefsels;
 • een goede doorbloeding en energieproductie;
 • de aanmaak van serotonine (ons ‘gelukshormoon’);
 • spierontspanning.

De laatste 2 functies houden onder andere verband met stress.

Magnesium bij stress

Emotionele of fysieke stress zorgt ervoor dat ons lichaam meer magnesium verbruikt. Misschien herken je het gevoel wel dat je delen van je lichaam aanspant wanneer je gestresst bent. Bijvoorbeeld je kaakspieren, je buikspieren of de spieren in je schouders. Voor iedereen is die plek anders, maar feit is dat je spieren meer aangespannen zijn in periodes van stress, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress. Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Door extra magnesium te nemen kun je voorkomen dat je lichaam magnesium tekort komt. Een magnesiumtekort maakt je namelijk ook weer gevoeliger voor stress. 

Het is dus een vicieuze cirkel: stress kan zorgen voor een magnesiumtekort wat zorgt voor nog meer stress. Wat kun je dan doen? Zorgen dat je voldoende magnesium neemt! Want, het helpt je huidige stress verminderen en meer stress te voorkomen.

Naast magnesium zijn er ook andere natuurlijke manieren om stress te verminderen.

Lees ook: Hoe je beter kunt slapen in een periode van stress en onrust.

magnesium in noten

Dagelijkse magnesiumbehoefte

Magnesium krijgen je binnen via voeding en kun je waar nodig aanvullen met een magnesium supplement. Magnesium zit in voeding vooral in groene groenten zoals spinazie, andijvie en broccoli, maar ook in bonen, walnoten, pinda’s, amandelen en pure chocolade (cacao). 

Voor magnesium geldt een Adequate Inname (AI) van 350 milligram per dag voor volwassen mannen en 300 milligram voor volwassen vrouwen. Dit is omgerekend 660 - 770 gram spinazie, of 200 gram pindakaas (een halve pot!). Best veel dus om dit puur en alleen uit voeding te halen. 

Om de magnesium zijn werk te laten doen in het lichaam is ook calcium nodig. Deze twee mineralen hebben elkaar dus nodig.

Er zijn mensen die meer magnesium kunnen gebruiken dan dat zij uit hun normale voeding kunnen halen en die hiervoor een magnesium supplement nemen. Maar ook kan een supplement een oplossing zijn als je een verhoogde behoefte hebt aan magnesium. 

Magnesiumtekort en de oorzaak

Onvoldoende inname van magnesium zorgt op de langere termijn voor een magnesiumtekort. En de magnesiumvoorraad raakt dus sneller op bij stress waardoor je meer magnesium nodig hebt. Stress uit zich bij iedereen anders, maar aan slapeloosheid en overgevoeligheid is bijvoorbeeld te herkennen dat je een magnesiumtekort hebt.

Ook sporters die aan duursport doen kunnen extra magnesium gebruiken om een tekort te voorkomen. Tijdens het sporten worden de spieren aangespannen en gebruikt. Wanneer je hierbij onvoldoende magnesium binnenkrijgt, kun je last krijgen van spierkrampen. Sport je dus regelmatig en merk je vervelende krampen in je kuitspieren, dan heb je mogelijk een magnesiumtekort. 

In deze twee gevallen kun je beginnen met een magnesiumsupplement ter aanvulling van je voeding. Begin dan met een supplement met 200 mg magnesium en bouw dit eventueel op naar een hogere dosering als de klachten niet verdwijnen. Ga niet zomaar omhoog in dosering als je geen klachten hebt.

Symptomen van een magnesiumtekort 

We hebben al een aantal symptomen benoemd die kunnen wijzen op een magnesiumtekort als gevolg van veel stress of door duursport. Klachten door een magnesiumtekort kunnen variëren, omdat magnesium zoveel verschillende rollen in het lichaam vervult. Naast spieropbouw en ontspanning, is het bijvoorbeeld ook betrokken bij de vochthuishouding en de bloeddruk. Bij een magnesiumtekort kun je dan ook last hebben van de volgende klachten:

 • Vermoeidheid of lusteloosheid
 • Angst en spanning
 • Spierkrampen
 • Depressie
 • Duizeligheid als gevolg van een vochttekort
 • Hoge bloeddruk

Een magnesiumtekort heeft dus niet alleen effect op je spieren of invloed op je stress levels, maar ook op je energie, je bloeddruk en zelfs op je mentale gezondheid. Magnesium bevordert namelijk ook de aanmaak van vitamine D. Heb je een tekort aan magnesium waardoor je vitamine D tekort komt, dan kan dit leiden tot depressie.

soorten magnesium

Magnesium supplement: verschillende soorten

Wil je jouw magnesium aanvullen met een magnesium supplement? Dan zijn er verschillende soorten magnesium op de markt te vinden. 

De vorm die het beste in het lichaam wordt opgenomen is magnesiumcitraat. Dit komt omdat magnesiumcitraat een organisch gebonden vorm van magnesium is. Een organisch gebonden vorm is gevormd op basis van organische, oftewel een natuurlijke magnesium

Er bestaat ook zoiets als anorganisch gebonden magnesium: voor deze vorm van magnesium zijn kunstmatige verbindingen gemaakt. Varianten van anorganisch gebonden magnesium zijn: 

 • Magnesiumsulfaat
 • Magnesiumchloride
 • Magnesiumfosfaat
 • Magnesiumcarbonaat
 • Magnesiumoxide

Ga je een magnesium supplement kopen, kijk dan even op het etiket of het supplement wel een organisch gebonden magnesium bevat. Magnesium supplementen die een anorganisch gebonden magnesium bevatten zijn vaak goedkoper, omdat zij goedkoper zijn om te produceren. Aan een lage prijs kun je dan ook vaak al zien dat het supplement een anorganisch gebonden, en dus minder goed opneembare vorm, magnesium bevat.

Wanneer neem ik mijn magnesium supplement het beste in?

Een paar handige tips wanneer je een magnesium supplement gebruikt:

 • Neem het supplement het liefst in bij de maaltijd
 • Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren
 • Raadpleeg een deskundige voordat je magnesium gebruikt tijdens de zwangerschap, borstvoeding, bij medicijngebruik en bij ziekte.

Ben je zwanger? Overleg dan eerst met de huisarts voordat je een magnesium supplement gaat gebruiken. De aanbevolen inname voor zwangere vrouwen ligt normaal gesproken namelijk iets lager dan die van andere vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep. 

Magnesium teveel

We krijgen ook weleens de vraag of je ook teveel van een magnesium supplement binnen kunt krijgen? Dat kan inderdaad. Omdat we magnesium op kunnen slaan in ons lichaam kun je door langdurig overgebruik van magnesium een teveel opbouwen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt  daarom een veilige bovengrens voor het gebruik van magnesium supplementen van 250 mg per dag voor volwassenen.

Hoe weet je of je teveel magnesium gebruikt? Je kunt dan last krijgen van darmklachten, zoals diarree.

Lees ook: Magnesium bijwerkingen: hoe erg zijn ze?

Natuurlijke magnesium van Vitaminbottle

In ons assortiment vind je magnesium supplementen met verschillende doseringen. Al onze supplementen zijn 100% natuurlijk. Natuurlijke supplementen kunnen door het lichaam goed opgenomen worden. Dit geldt ook voor magnesium. We bieden dus ook alleen organisch gebonden magnesium aan in onze webshop.

Via de chat op onze homepage beantwoorden we ook graag al jouw vragen over het gebruik van magnesium. Liever eerst nog iets meer lezen over onze magnesium producten? Hier vind je meer informatie over onze magnesium capsules met vitamine B6 en onze hooggedoseerde magnesium capsules. Onze magnesium supplementen bevatten magnesium citraat: de best opneembare vorm van magnesium. 

magnesium met vitamine B6magnesium citraat capsules

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box