Wanneer je extra ijzer kunt gebruiken en een supplement wilt nemen, volgt soms een lastige keuze. Het aanbod is enorm en jij wilt natuurlijk een goede keuze maken. Wij geven je meer informatie over het verschil tussen ijzerdruppels en tabletten. 

IJzertabletten versus ijzerdruppels

Het eerste verschil tussen vloeibare supplementen en supplementen in pilvorm is hoe deze worden opgenomen in het lichaam. Hierbij hebben ijzer druppels een voordeel op tabletten. Een tweede voordeel van druppels is dat zij makkelijk zijn in gebruik. Een ander belangrijk verschil is dat bij druppels geen kunstmatige hulpstoffen worden gebruikt in het productieproces.

Snellere opname met druppels

Bij vloeibare supplementen is de opname direct. Dit komt omdat speeksel en andere klieren in de mond de mogelijkheid hebben om de stoffen direct op te nemen. Neem je een tablet, dan moet dit eerst de maag en darmen bereiken voordat het lichaam de stoffen kan opnemen. Gebruik je maagzuurremmers, dan kan dit de opname van voedingsstoffen in de maag verminderen. 

Druppels bevatten geen hulpmiddelen

Het tweede grote verschil is dat bij koudgeperste druppels geen hulpmiddelen nodig zijn zoals glansmiddelen of antiklontermiddelen. Voor tabletten worden deze kunstmatige stoffen vaak wel gebruikt in het productieproces. 

Druppels zijn makkelijker in gebruik

Naast een snellere opname van vloeibare supplementen, zijn zij ook makkelijker in te nemen. Vooral voor kleine kinderen zijn druppels een uitkomst: je kunt ze puur op een lepel geven, maar ook door de flesvoeding, diksap of yoghurt mengen.

Naast ijzerdruppels voor volwassenen en kinderen bieden we bij VitaminFit ook andere mineralen en vitamines in druppelvorm aan.

De rol van ijzer

Een ijzertekort kan onder andere zorgen voor vermoeidheid. IJzer is een mineraal dat je in kleine hoeveelheden uit voeding haalt en dat bijdraagt aan de productie van rode bloedcellen en hemoglobine. Maar wat doen rode bloedcellen en hemoglobine dan precies, vraag je je misschien af. 

Hemoglobine vervoert zuurstof in het bloed naar alle weefsels in het lichaam. En rode bloedcellen bestaan voor een derde deel uit hemoglobine. Een tekort aan zuurstof verklaart ook waarom je je vermoeid kunt voelen als je te weinig ijzer binnen krijgt. Andere symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te weinig ijzer binnenkrijgt zijn: 

  • Bloedarmoede;
  • kortademigheid;
  • een bleke huid;
  • duizeligheid;
  • hartkloppingen na inspanning;
  • verminderd concentratievermogen;
  • rusteloze benen;
  • weinig eetlust.

Kleine kinderen (vanaf 6 maanden), meisjes in de puberteit en zwangere vrouwen hebben meer risico op een ijzertekort dan anderen. Dit heeft te maken met de groei die zij doormaken. Bij meisjes in de puberteit speelt ook de menstruatie een rol. 

Ook vegetariërs en veganisten lopen risico, omdat we een groot deel van onze ijzer (heemijzer) uit vlees en vis halen. De andere vorm van ijzer is non-heemijzer en vind je in plantaardige voedingsmiddelen.

IJzeropname uit voeding

Om te zorgen dat het ijzer uit jouw voeding beter wordt opgenomen, neem je vitamine C. In combinatie met vitamine C wordt ijzer beter opgenomen uit voeding. Neem dus bijvoorbeeld een sinaasappel als toetje of gebruik broccoli in de maaltijd. Dit zijn beide goede bronnen van vitamine C. Onze VitaminFit IJzer Druppels bevatten al vitamine C voor een verbeterde opname.

Lees ook: 10 vragen over vitamine C en een vitamine C-tekort 

Over VitaminFit

VitaminFit wilt bijdragen aan een gezonde levensstijl met 100% plantaardige voedingssupplementen, zonder toevoegingen. De vitamines zijn vloeibaar ontwikkeld op basis van 100% natuurlijke planten- en kruidenextracten met een hoog gehalte aan werkzame stoffen, zonder gluten, lactose of toegevoegde suikers. De vloeibare extracten worden daardoor zeer goed opgenomen door het lichaam. Ideaal in te nemen door voeding, een drankje, of puur op een lepeltje. Met tientallen producten biedt VitaminFit ondersteuning aan de gezondheid voor het hele gezin. De verpakkingen zijn van gerecycled materiaal en zelfs de opvulkorrels in het pakketje zijn van plantaardig zetmeel. 

Gerelateerde artikelen